Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A kovászos uborka titok

2021. július 14.

Gyermekkorunk óta a nyár egyik nagy kedvence a kovászos uborka. Egyszerű elkészíteni, nem szükséges hozzá speciális alapanyag. Igazi magyar életkép, ahogy a ház udvarán és a lakás erkélyén kint van a napon egy nagy üveg tele uborkával, a tetején pedig ott figyel a kenyérszelet. Imádjuk a kovászos uborkát és nemcsak azért, mert finom, mert szinte elképzelhetetlen nélküle egy jó nyári ebéd, hanem azért is, mert végtelenül egészséges és könnyen, olcsón előállítható. A kovászos uborkában rengeteg vitamin és ásványi anyag van. Magas a C-vitamin tartalma, bővelkedik magnéziumban, foszforban és vasban is.

 

Milyen technikával készül a kovászos uborka?

A fermentálás egy típusával, a kovászolással. A folyamat során a zöldségek különleges sós, enyhén savas, érdekesen bizsergető ízt kapnak, és hosszabban eltarthatóak lesznek. A kovászolásnál a tejsavbaktériumoké a főszerep, segítségükkel jön létre az erjedés. Ennek a technikának köszönhetően az alapanyagok nemcsak ízletesebbé és tartósabbá válnak, hanem könnyebben emészthetőek is lesznek, sok esetben a kovászolt zöldség tápanyagtartalma magasabb lesz, mint a kovászolatlané.

 

Mi szükséges a kovászoláshoz?

Kovászolandó zöldség, esetünkben uborka. Sós lé, amely kioldja a zöldségekből azokat a cukrokat, amelyeket majd a tejsavbaktériumok elkezdenek erjeszteni. Kenyér, hogy legyen szénhidrát, amelynek köszönhetően a tejsavbaktériumok el tudnak szaporodni. Gluténérzékenyek kenyér helyett használhatnak krumpliszeleteket is, a folyamat hasonló lesz. A baktériumoknak szükségük van folyamatos minimum 25 fokos melegre. Fényre nincs szükség, tehát megfelelő melegben télen is lehet kovászolni. Lehetőleg üvegben kovászoljunk, ne műanyagban vagy fém edényben. Általában 3-4 napot kell kovászolnunk ahhoz, hogy a megfelelő végeredményt elérjük. Kovászolás után a zöldség hűtőben tárolva akár hónapokig is eláll.

 

Mire figyeljünk, mik a buktatók?

Különböző méretű uborkával dolgozhatunk, mindenki a saját ízlésének megfelelően. Egy üvegben nagyjából egy méretű zöldséggel dolgozzunk. A nagyobb darabokat, amelyek már olyan 3 cm-es átmérővel rendelkeznek, érdemes oldalt beirdalni. A kisebb daraboknál nincs szükség irdalásra. 

A zöldségek legyenek hibátlanok és tiszták! A roppanósság attól is függ, hogy mennyire friss a zöldség. Ha már kezd ráncolódni, de még szeretnénk kovászolni, néhány órára áztassuk vízbe. Alapos mosás után az uborkákat egy kefével is érdemes megtisztítani, hogy a kis szúrós szöszöktől is megszabaduljunk. A hozzáadott zöldfűszereknél is figyeljünk arra, hogy ne legyenek tetvesek, porosak. Mossuk meg őket is használat előtt.

Ne vigyük túlzásba a kenyeret, annyi kell belőle, amennyit a recept ír. A zöldségekben alapvetően megvan a szükséges baktérium, kenyér nélkül is beindul a folyamat. Kenyérrel rásegítünk, gyorsítjuk, de nem szabad túlzásba vinni az adagot.

A sós víz elengedhetetlen, de figyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a sót sem. Kóstoljuk meg a sós vizet, mielőtt felöntjük vele az uborkát. Kicsit legyen sósabb, mint a mi ízlésünk, az uborka felvesz még egy adag sót, így a végeredmény olyan lesz, ahogyan mi szeretjük.

Az üveget ne zárjuk le, csak fedjük le. A sós lé mindig lepje el a kenyeret, nem baj, ha kifolyik kicsit belőle. Tegyünk alá tányért vagy tálcát. Pótoljuk a folyadékot, ami a forrás során eltávozott belőle.

 

Mi az alaprecept?

3 literes üvegben készítve nagyjából 2 kg uborkára lesz szükség, néhány gerezd fokhagymára, egy csokor kaporra, 2 liter vízre, 2 evőkanálnyi sóra és egy nagy szelet kenyérre. Általános elv, hogy literenként kb. 1 evőkanál sót használunk fel. Készítsünk nyugodtan több sós levet, utólag a folyadék pótlására is kellhet.

Néha picit elrugaszkodhatunk a megszokott dolgoktól és kipróbálhatunk egy-egy új ízestést. Lecserélhetjük a kaprot más zöldfűszerre, ilyen például a babérlevél, borsikafű, tárkony, zsálya, lestyán. Nem csak zöldfűszert használhatunk, kipróbálható a bors, mustármag, csilipaprika, torma, köménymag, egész koriander. 

Vágjunk bele bátran, tökéletes idő van hozzá, kovászolásra fel!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.