Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezt a 6 hibát követjük el leggyakrabban grillezéskor

2022. July 6.

A nyár sokaknak egyet jelent az esti grillpartikkal. Aki kertvárosi környezetben lakik, és szombat napnyugtakor tesz egy kellemes sétát, rengeteg ház teraszáról érezheti a grillezett ételek jellegzetes illatát. Nem csoda a népszerűségük, hiszen a grillen sütött fogásoknak szerintünk sincs párja! Viszont mindig van egy első alkalom, ezért ha valaki csak most vág bele a kerti sütögetés műfajába,  érdemes figyelnie arra, hogy elkerülje az alábbi hibákat. 

 

Spórolunk a tüzelőanyagon

Higgyük el, nem lesz számottevő a különbség! Mármint árban, hiszen nincs is idegesítőbb az idő előtt kifogyott faszénnél. Vagy annál, ha csak szárad és szárad az alapanyag, de nem tud rendesen átsülni. 

 

Nem hagyjuk rendesen felmelegedni a grillt

A konyhai sütőkhöz hasonlóan a grillnek is időt kell hagynunk, hogy rendesen bemelegedjen. Ha túl hideg grillre tesszük az ételt, nem lesz olyan finom a végeredmény. A bemelegítés azért is hasznos, mert segítségével leégetjük a grillünkről a szennyeződéseket és az ételmaradékokat, így nem fognak az ételünkbe, ételünkre kerülni. 

 

Tipp: Erre használhatod grillezéskor a tojástartót

 

Nem áztatjuk be a fa nyársakat 

Grillezés előtt legalább pár órára be kell áztatni a fából készült nyársakat. Ha ugyanis szárazon húzzuk fel rájuk a finomságokat, a fa magába szívja a zsiradékot, nedvességet, és a megsült ételek nem fognak lejönni a nyársakról. 

 

Nem pihentetjük sütés előtt a húsokat

Ha közvetlenül a hűtőből kerül a grillre a hideg hús, akkor jó eséllyel a külseje fog csak átsülni, a belseje pedig nyers marad. A hús fajtájától függ, hogy mennyi ideig érdemes pihentetni, ez lehet pár perc, de akár két óra is. Gordon Ramsay szerint például legalább 20 percig szobahőmérsékleten kell tartani a húsokat grillezés előtt.

 

Nem használunk grilltálcát 

Pedig keskeny nyársak, kisebb darab húsok, zöldségek esetén szinte kötelező, hacsak nem szeretnénk, hogy a sok finomság átessen a rácson, egyenesen bele a tűzbe, parázsba.  

 

Ugyanúgy szeretnénk megsütni a zöldségeket, mint a húsokat

A szeletelt húsok nagyjából hasonlóan sülnek át, a zöldségek esetén viszont az eltérő szeletvastagságok és folyadéktartalom miatt nagyon eltérő sütési időkkel számolhatunk. A paradicsom magas hőmérsékleten gyorsan megsül, de a gombának alacsonyabb hőmérséklet és több idő kell. Tehát ha egyszerre sütünk húst és különböző zöldségféléket, tényleg érdemes alaposan odafigyelnünk arra, hogy mi hogyan áll éppen.

 

Kapcsolódik: 

Kiderült, hogy milyen grillételeket szeretnek a magyarok

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezekkel a fortélyokkal lesz tökéletes a grillezett szárnyashús

Ezekkel a fortélyokkal lesz tökéletes a grillezett szárnyashús

Édes-csípős ananász-chutney és csirkesaslik recept a cikkben!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!