Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Forrás: premium-bacon.hu

Készülj fel a grillszezonra! 5 jótanács grillezéshez

2021. April 27.

Ahogy megérkezik a tavaszi jó idő, egyre inkább vágyunk a szabadba, de nemcsak a mozgás és a napsütés kedvéért, hanem azért is, hogy a kertben grillezve egy finomat együnk. Lássuk, hogyan lesz tökéletes a (most csak szűk körű…) családi grillparti!

1. Tervezz előre, hagyj időt az előkészületekre!

Nincs is annál bosszantóbb, amikor a grillkolbászok már a láng felett sorakoznak, neked pedig csak akkor jut eszedbe, hogy nem vettél mustárt, salátát vagy éppen kenyeret. Minden tökéletes grillezést egy alapos (bevásárló)lista készítése előzzön meg, hogy biztos lehess benne, minden szükséges hozzávalót beszereztél, és azokat elérhető közelségben el is rendezted magad körül. Az egyenletesen izzó parázs elkészítéséhez is idő kell (körülbelül 30-40 perc). Ha a grillrács felett 15-20 centiméterre tartod a kezed, és csak 2-3 másodpercig tudod elviselni a hőt, nagyjából 250 fokos lehet a parázs. A barbecue-t és a grillezést a hőfok különbözteti meg egymástól, míg előbbi körülbelül 90-120 fokos parázs felett történik, utóbbi 150 foknál kezdődik.

2. Sose hagyd a lángot felügyelet nélkül!

Az egyik legfontosabb szabály, hogy sose hagyd felügyelet nélkül a tüzet, nehogy hirtelen túl nagy lángra lobbanjon, kárt téve valakiben vagy valamiben. Semmit (se olajat, se páclevet) ne önts a tűzre, mert könnyen égési sérüléseket szerezhetsz, és a szépen izzó parazsat is tönkreteszed. Figyelj arra, hogy gyúlékony, könnyen éghető anyagokat se hagyj a grill körül.

3. Hogyan süss húst és félkész grilltermékeket?

Lényegében bármilyen húst grillezhetsz, amihez kedved támad, csupán arra hívnánk fel a figyelmed (különösen az alacsony zsírtartalmú húsoknál), hogy csak akkor sózd meg őket, mielőtt közvetlenül a lángra helyeznéd, a só ugyanis megköti a nedvességet, és oda a szaftos állag. Ha pedig egy egyszerűbb megoldást választanál, és nem szeretnéd több órán át pácban pihentetni a grillezni való finomságokat, válassz előkészített grilltermékeket. A mi egyik kedvencünk a Gierlinger Berner grillerek. Az ízletes virsliket a világ legfinomabb baconjébe burkolták, ami nemcsak hihetetlenül ropogósra sül a láng felett, de az íze is fenomenális. A sajtos virsli szaftos állaga és a bacon lágyan sós ízharmóniája együtt olyan tökéletes párosítás, aminek lehetetlen ellenállni. És ami szintén említésre méltó: a kézzel a virslire tekert bacon sütés során nem válik le és nem is repedezik be; ha akarnád, se tudnád elrontani az elkészítését.

4. Bacon, bacon, bacon!

A bacon virsli nélkül is remek grillezni való, sokoldalúan fel lehet használni, passzol salátákhoz, grillszendvicsekhez. Sőt! Májat, grillsajtot, cukkinit vagy akár krumplit is csomagolhatsz bele. Ha nem szeretnél mellé lőni a minőséggel, érdemes nézelődni a Gierlinger baconkínálatában, ami ár-minőség arányban is verhetetlen.
A grillezett étel állagát ne villával próbáld ellenőrizni, ugyanis ha beleszúrod a villát, azzal kiengeded a húsból vagy a zöldségből a zamatos szaftot. Lapáttal vagy hosszú nyelű fogóval közeledj a hús felé. A Berner termékeket elég csak megforgatni, szurkálni semmiképp sem javasolt! A baconbe csomagolt termékeknél érdemes a nehezebben puhuló zöldségeket – mint például a krumplit – előfőzni, a bacont pedig fogpiszkálóval rögzíteni.

5. Türelem és tisztítás

Gyakori hiba, hogy a rácsra tett ételt (legyen szó zöldségről, húsról vagy akár halról) túl hamar akarjuk megfordítani, pedig jó munkához idő kell, ahogy ahhoz is, hogy a bepácolt vagy baconbe göngyölt finomság szépen megpiruljon. Ha már szinte magától elválik a rácstól, akkor tudod, hogy fordítható állapotban van. Feleslegesen ne mozgasd, azzal csak roncsolod az állagát.
A grillrácsot használat előtt grillpermettel vagy extra szűz olívaolajjal töröld át, hogy ne tapadjon oda a hús, sütés után pedig – amikor a rács még meleg, de már nem tűzforró –  egy kefe segítségével érdemes letörölni. Ha hagyod teljesen kihűlni a fémet, az ételmaradék ráragad, és ezután már nehezebb lesz leszedni.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Grillezzünk rossz időben is!

Grillezzünk rossz időben is!

A konyhában készült grillhusi még egészségesebb.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!