Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

7 hiba, amit elkövethetünk, ha zöldségeket grillezünk

2020. July 21.

A nyárban a grillezés az egyik legjobb dolog, ugye? A finom húsok mellett érdemes a zöldségeknek is helyet szorítani a grillrácson, faszén felett készítve még egy megrögzött húsfogyasztó szívét is rabul ejthetik. Az így készített zöldségfélék ugyanis egyszerre lesznek kívül karamellizáltak, belül pedig puhák, jobban előbukkannak a természetes aromáik, illetve füstös ízekkel is gazdagodnak. 7 hibát viszont érdemes elkerülni, hogy igazán ízletesek legyenek a grillezett zöldségeink. 

 

1. Nem főzzük elő a kemény zöldségeket 

Bár alapvetően valamennyi zöldség alkalmas a grillezésre, egyes típusok azonnal mehetnek a rácsra, más fajtákat viszont muszáj előfőznünk. Amíg a cukkini, a hagymafélék vagy kaliforniai paprika rögtön grillezhető, addig a burgonyát és az édesburgonyát érdemes előfőzni. Ha nem így teszünk, előbb égnek meg kívül, mintsem, hogy belül átsülnének. Félpuhán már alkalmasak a grillezésre. 

 

2. Nem fűszerezzük meg eléggé 

Ahogy a húsoknak, úgy a zöldségeknek is szükségük van alapos fűszerezésre. A só alapvető, de fűszerkeverékekkel is bátran kísérletezhetünk. Sőt a zöldségeket is bepácolhatjuk sütés előtt. 

 

3. Cukortartalmú marinádokat használunk 

Akár pácolunk, marinálunk, akár csak sütés közben kenegetjük a zöldségeket, a cukortartalmú marinádok, például a bbq szósz vagy az édes-savanyú marinád nem biztos, hogy jó választás. A karamellizálódásra hajlamos zöldségeknél (ami egyébként abszolút jó tulajdonság) túlzó lesz a plusz cukor, illetve könnyen meg is éghetnek a zöldségek. 

 

4. Nem kenjük át olajjal a grillrácsot 

Pedig ez a legegyszerűbb módja, hogy megakadályozzuk a zöldségek letapadását. Ne a zöldségeket mártogassuk olajba! Sokkal jobb, ha a már bemelegedett grillrácsot kenjük át óvatosan, ecset segítségével. 

 

5. Kis méretű zöldségeket grillezünk 

Ez persze nem hiba, csak készüljünk elő a kisebb (vagy kisebbre darabolt) zöldségek grillezésére. Húzzuk nyársra a zöldségeket, ez az egyik lehetőség. Amennyiben nem szeretnénk, illetve nem alkalmasak erre a kiszemelt zöldségek, a grilltálca lesz a megfelelő választás. 

 

6. Végig a legforróbb részen hagyjuk a zöldségeket 

Így könnyen túlsülhetnek, megéghetnek. Indítsuk a sütést a grill legforróbb pontjain, de ezután helyezzük át kevésbé forró részekre. Vagy a nyársakat és a tálcát, vagy pedig grillfogóval a darabolt zöldségeket. 

 

7. Túlsütjük a zöldségeket

Ne feledjük, nem kell nekik rengeteg idő! Ha bizonytalanok vagyunk, inkább vágjunk ketté egy nagyobb darabot, és nézzük meg, elkészült-e, de semmiképpen se hagyjuk hosszú ideig a grillrácson. 

 

Forrás: the kitchn 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!