Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hol grillezzünk? Kint vagy bent?

2020. May 22.

A grillezésről elsőre mindenkinek a kerti sütögetés jut eszébe. De mit tehetünk akkor, ha különösen esős a nyár, vagy erkély, terasz nélküli lakásban élünk? Amennyiben nincs módunk kerti grillezésre, megoldást jelenthetnek a beltéri, elektromos grillsütők. És bár felületesen belegondolva kényszermegoldásnak tűnhetnek, ha közelebbről megvizsgáljuk, hamar kiderül, hogy számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. Így akár akkor is javasolt a beszerezésük, ha egyébként kerti grillsütővel is rendelkezünk. 

 

Beltéri elektromos grillsütők 

Egy nagy hátrányuk biztosan van, ez pedig az, hogy le kell mondanunk a faszenes grillsütők nyújtotta finom, minden mással összehasonlíthatatlan füstös ízről. Emellett megemlíthető, hogy általában kis méretűek, ezért nagyobb társaságoknak nem ajánlottak, hiszen egyszerre kevés hús süthető meg rajtuk. Igazán magas hőmérsékletet sem tudnak biztosítani. 

Jöjjenek a jó tulajdonságok – ezekből is akad szép számmal! Méretükből fakadóan könnyebb bánni ezekkel a grillsütőkkel: kisebbek és könnyebben hordozhatók, kezelésük, tisztításuk, karbantartásuk is jóval egyszerűbb. Az elektromos működés jobb hőeloszlást biztosít a sütőfelületen, és egy jó minőségű elektromos grill bizony olcsóbb is, mint egy hasonló kategóriájú faszenes vagy gázzal működő grillsütő. Mindezek mellett pedig még sokoldalú is, hiszen nemcsak grillezésre használhatjuk, hanem a reggelire szánt paninit vagy egyéb melegszendvicset is gyorsan elkészíthetjük a segítségével. 

 

Kültéri grillsütők 

A kinti grillsütők legfőbb előnye a feljebb már említett füstös ízvilág. Sütőfelületük jóval nagyobb, egyszerre több adag hús – vagy más finomság – elkészíthető rajtuk. Ez pedig elengedhetetlen, ha nagyobb társaságot látunk vendégül. Hátrányról is beszámolhatunk: ha kertben szeretnénk sütögetni, köt minket az időjárás: egy esős nap keresztülhúzhatja a számításainkat. És valljuk be, használatuk jóval „macerásabb”. 

 

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy mindkét grillsütőnek megvan a maga előnye és hátránya. Kerti partira inkább a nagyobb grillsütő javasolt, és ha már úgyis szabadidős programként tekintünk a grillezésre, válasszuk a faszenes verziót! Ha viszont egész évben grilleznénk, jó szolgálatot tehet az elektromos grillsütő. Ne feledjük, hogy a grillezett ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is, ráadásul a főételek mellett a szendvicseinket is átsüthetjük a konyhai grillsütőnkben. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!