Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Grilleznél hétvégén? Ez a pár aprócska trükk segíthet, hogy igazán finom legyen a végeredmény

2019. July 19.

A lényeg legtöbbször a részletekben rejlik, és most sincs ez másként. Mielőtt rohannánk tüzet gyújtani, érdemes áttanulmányozni az alábbi tippeket. Apróságoknak tűnnek, de annál fontosabbak! 

 

Gyújtsuk be időben a grillt 

Ne várjunk az utolsó pillanatig a grill begyújtásával, gyújtsuk meg a faszenet jóval azelőtt, hogy a húst a rácsokra tennénk. Így a tűznek lesz ideje egy kicsit leégni, a hő pedig szép egyenletesen fogja érni az ételt a grillrácson.

 

Füstölés vagy grillezés?

Érdemes tisztában lennünk a két eljárás közötti különbséggel. A füstölés lassan, nem közvetlen hővel történik, és az eredmény – amennyiben jól csináljuk – ízletes, a csontokról magától leváló, omlós hús lesz. Ezzel szemben grillezéskor gyorsabban, magas hőmérsékleten pirítjuk meg a húsdarabokat.

 

Hőszabályozás

Variáljunk bátran a faszén mennyiségével: a grill egyik részére tegyünk többet, a másikra pedig kevesebbet. Ezzel a módszerrel különböző hőmérsékletű zónákat tudunk létrehozni. 

 

Jó barátunk lesz egy tálka víz 

Néhány drága grillsütő rendelkezik beépített víztartállyal. A folyadék elpárolgása gyorsítja a főzési folyamatot, és ami még fontosabb: nem engedi kiszáradni a húst. Ezt a tartályt házi módszerekkel is könnyen megvalósíthatjuk, csak tegyünk egy fémtálcát a szén közé, és töltsük fel vízzel.

 

Csomagoljuk be a csontokat

Ha húst grillezünk, a csontok könnyen megéghetnek. A probléma kialakulását roppant egyszerűen megelőzhetjük, elég, ha a sütés idejére alufóliával beburkoljuk a csontokat. A sütés vége felé azért érdemes eltávolítani a fóliát, hogy a csontos rész is kapjon némi színt.

 

A húst olajozzuk be, ne a rácsokat

Sokan a grillrácsokat kenik be olajjal vagy zsírral, azonban jobb, ha a húsra kerül az olajréteg. Ez abban is segít, hogy a hús ne száradjon ki.

 

Extra ropogós csirke

Ha csirkét sütünk, egyetlen apró trükköt is elegendő bevetnünk ahhoz, hogy ropogós legyen a bőre. Dörzsöljünk be egy kevés majonézt a bőr alá, ennyi az egész. Ha a majonéz nem passzol a készülő ételhez, vaj, némi reszelt fokhagyma és zöldfűszerek keveréke ugyanúgy megfelel a célra. 

 

Figyeljünk a zöldségekre is

Magas víztartalmú zöldségeket (paprika, hagyma, gomba és kukorica) süssünk közvetlen hővel, burgonyához, sárgarépához és az ezekhez hasonló zöldségekhez pedig alkalmazzunk közvetett hőt. Olajozzuk be valamennyit sütés előtt, egyrészt, hogy ne száradjanak ki, másrészt pedig, hogy még jobban előcsalogassuk az ízüket.

 

Grillezett banán

Édesség grillen? Naná! Ha desszerttel zárnánk a grillvacsorát, válasszuk a banánt. Sütés előtt bedörzsölhetjük fahéj, cukor és egy csipet só keverékével. A héjában szintén megsüthetjük a gyümölcsöt, ha a hús és héj kezd szétválni, el is készültünk. 

 

Forrás: love FOOD

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Éljenek a kerti grillparty-k!

Éljenek a kerti grillparty-k!

A tökéletes steak alapjai

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!