Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Faszenes grill egyszeregy – tanácsok, ha most vágnál bele a kerti grillezésbe

2019. június 22.

Újra itt a grillszezon, indulhatnak a kerti bulik, sütögetések, ez az egyik legjobb program, amit el tudunk képzelni a nyárestékre. A faszénen sült ételek ízének nincs párja, ha eddig még nem próbáltátok ki az otthoni grillezést, csak ajánlani tudjuk, hogy ruházzatok be a szükséges eszközökbe. A sütögetés megkezdése előtt pedig olvassátok át cikkünk tanácsait, az alapokról írtunk, hogy már a legelső grillételek is tökéletesre sikerüljenek.

 

Gyújtsuk meg a faszenet

Ha szuper profin szeretnénk hozzálátni a művelethez, használjunk grillgyújtó kéményt. Ezt egy függőleges hengerként kell elképzelni fogóval, illetve a falán apró lyukakkal. Bele tudjuk tenni a faszenet és meg is gyújthatjuk, sokkal egyszerűbb, mintha magán a grillen szeretnénk a faszenet lángra lobbantani. Persze ez utóbbi is működik, viszont mindkét esetben a begyújtó kockákat javasoljuk a folyadék helyett. A kockák nem mérgezőek, és használatuk sokkal biztonságosabb a folyadékoknál. Ha nem kéményt használunk, akkor is építsünk kupacot a faszénből, és úgy gyújtsuk meg. Amikor meggyújtottuk a kockákat, várjunk nagyjából 15 percet, amíg a faszenünk fehér és hamvas állagú lesz, ekkor terítsük szét a szenet a grillen.

 

Közvetlen vagy közvetett hő

El kell döntenünk, hogy közvetlen vagy közvetett hőre lesz-e szükségünk, ez attól függ, hogy mit szeretnénk sütni. Nézzük, melyik mit takar.

 

Közvetlen hő

Közvetlenül az izzó faszén felett sütjük az ételt. Ehhez a faszenet egyenletesen vastag rétegben terítsük szét, de csak az egyik oldalon.

 

Közvetett hő

Ilyenkor a tűz oldalt helyezkedik el, az étel pedig nem feltétlenül fölé kerül, hanem valamennyire védve lesz tőle. Ha így szeretnénk sütni, a faszenet a grill oldalai mentén rendezzük el, az étel pedig kerüljön középre úgy, hogy nincsen alatta faszén.

 

A grill megtisztítása

Most, hogy begyulladt a grill, elérkezett a legjobb alkalom arra, hogy megtisztítsuk. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a forró rácsról sokkal egyszerűbben lejönnek az előző grillezés megtapadt maradékai, mint a kihűltről. És ha már a ráccsal foglalatoskodunk, jól olajozzuk is be.

 

Süssünk!

Az előkészített húst kezdjük sütni közvetlenül a faszén felett, 2-3 perc elteltével fordítsuk meg. Ha mindkét oldala színt kapott, tegyük át a húst a másik oldalra, ahol nincs alatta faszén. Ha zárható a grill, csukjuk rá a fedelét, ekkor úgy kezd el működni, akár egy sütő. Ha zöldségeket, gyümölcsöket vagy kenyeret grilleznénk, ne közvetlenül a faszén felett tegyük, ezeknek az ételtípusoknak a közvetett hő szerencsésebb.

 

Forrás: instructables.com, in search of yummy-ness

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Éljenek a kerti grillparty-k!

Éljenek a kerti grillparty-k!

A tökéletes steak alapjai
Hamburger, grill, nyár

Hamburger, grill, nyár

Sára tanácsai Hamburger nap alkalmából.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.