Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Faszenes grill egyszeregy – tanácsok, ha most vágnál bele a kerti grillezésbe

2019. June 22.

Újra itt a grillszezon, indulhatnak a kerti bulik, sütögetések, ez az egyik legjobb program, amit el tudunk képzelni a nyárestékre. A faszénen sült ételek ízének nincs párja, ha eddig még nem próbáltátok ki az otthoni grillezést, csak ajánlani tudjuk, hogy ruházzatok be a szükséges eszközökbe. A sütögetés megkezdése előtt pedig olvassátok át cikkünk tanácsait, az alapokról írtunk, hogy már a legelső grillételek is tökéletesre sikerüljenek.

 

Gyújtsuk meg a faszenet

Ha szuper profin szeretnénk hozzálátni a művelethez, használjunk grillgyújtó kéményt. Ezt egy függőleges hengerként kell elképzelni fogóval, illetve a falán apró lyukakkal. Bele tudjuk tenni a faszenet és meg is gyújthatjuk, sokkal egyszerűbb, mintha magán a grillen szeretnénk a faszenet lángra lobbantani. Persze ez utóbbi is működik, viszont mindkét esetben a begyújtó kockákat javasoljuk a folyadék helyett. A kockák nem mérgezőek, és használatuk sokkal biztonságosabb a folyadékoknál. Ha nem kéményt használunk, akkor is építsünk kupacot a faszénből, és úgy gyújtsuk meg. Amikor meggyújtottuk a kockákat, várjunk nagyjából 15 percet, amíg a faszenünk fehér és hamvas állagú lesz, ekkor terítsük szét a szenet a grillen.

 

Közvetlen vagy közvetett hő

El kell döntenünk, hogy közvetlen vagy közvetett hőre lesz-e szükségünk, ez attól függ, hogy mit szeretnénk sütni. Nézzük, melyik mit takar.

 

Közvetlen hő

Közvetlenül az izzó faszén felett sütjük az ételt. Ehhez a faszenet egyenletesen vastag rétegben terítsük szét, de csak az egyik oldalon.

 

Közvetett hő

Ilyenkor a tűz oldalt helyezkedik el, az étel pedig nem feltétlenül fölé kerül, hanem valamennyire védve lesz tőle. Ha így szeretnénk sütni, a faszenet a grill oldalai mentén rendezzük el, az étel pedig kerüljön középre úgy, hogy nincsen alatta faszén.

 

A grill megtisztítása

Most, hogy begyulladt a grill, elérkezett a legjobb alkalom arra, hogy megtisztítsuk. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a forró rácsról sokkal egyszerűbben lejönnek az előző grillezés megtapadt maradékai, mint a kihűltről. És ha már a ráccsal foglalatoskodunk, jól olajozzuk is be.

 

Süssünk!

Az előkészített húst kezdjük sütni közvetlenül a faszén felett, 2-3 perc elteltével fordítsuk meg. Ha mindkét oldala színt kapott, tegyük át a húst a másik oldalra, ahol nincs alatta faszén. Ha zárható a grill, csukjuk rá a fedelét, ekkor úgy kezd el működni, akár egy sütő. Ha zöldségeket, gyümölcsöket vagy kenyeret grilleznénk, ne közvetlenül a faszén felett tegyük, ezeknek az ételtípusoknak a közvetett hő szerencsésebb.

 

Forrás: instructables.com, in search of yummy-ness

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Éljenek a kerti grillparty-k!

Éljenek a kerti grillparty-k!

A tökéletes steak alapjai
Hamburger, grill, nyár

Hamburger, grill, nyár

Sára tanácsai Hamburger nap alkalmából.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!