Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Készüljünk a grillszezonra! Kezdjük a grillsütőnk alapos kitakarításával, mutatjuk, hogy érdemes nekifogni!

2019. május 30.

Nyakunkon a nyár, legalábbis a naptár szerint, a napsütéses, meleg hónapok pedig egyet jelentenek a grillszezonnal. Mielőtt feldobnánk a rácsokra az első bepácolt finomságokat és hamburger húspogácsákat, ideje alaposan kitakarítani a grillünket. Főleg, ha a szezon végén nem suvickoltuk ragyogóan tisztára… Cikkünk a gázzal működő grill kitisztítására ad javaslatokat, de azok is jó hasznát vehetik, akik faszenes grillen sütögetnek, ők egyszerűen hagyják ki a gázégőkre vonatkozó részeket.

Nem csak azért fontos tisztán tartani a grillünket, mert nem túl gusztusos és egészséges a zsíros, kormos eszközön készült ételt elfogyasztani, hanem azért is, mert a zsírlerakódások a legváratlanabb pillanatokban meggyulladhatnak. Emellett fura szagokat produkálhatnak sütés közben, sőt esetleg kellemetlen mellékízt is kölcsönözhetnek az elkészült ételeknek.

 

Mire lesz szükségünk?

– kesztyű (nem kötelező, de praktikus)

– grillkefe vagy valamilyen durva sörtéjű kefe

– takarításra befogott rongyok és papírtörlők

– fém spatula vagy gittelő kés

– szappan és víz

 

A tisztítás folyamata

1. Készítsük a grill mellé az összes szükséges eszközt, hogy könyékig koszosan már ne kelljen keresgélni.

2. Zárjuk el a gázt, sőt menjünk biztosra, és vegyük ki a palackot a grillből.

3. Távolítsuk el a grillrácsot, hogy alaposan meg tudjuk tisztítani.

4. Alaposan dörzsöljük le a grillrácsot a durva kefével.

5. Tisztítsunk meg mindent, ami a gázégőket fedi, legyen az fémsátor, kerámiatégla vagy lávakő.

6. Tisztítsuk meg a gázégők csöveit és nyílásait.

7. Keféljük és töröljük le a grill alját és tetejét. Ha fekete, hámló korommal találkozunk ezeken a helyeken, arra készítettük ki a gittelő kést vagy spatulát.

8. Szappanos vízzel tisztítsuk meg a zsírgyűjtő tálcát, vagy ha grillünk eldobható tálcás, egyszerűen cseréljük ki.

9. A leszedett zsírt, szennyeződéseket semmiképpen se öntsük a lefolyóba, ha nem szeretnénk a duguláselhárítókkal vesződni utána. Gyűjtsük inkább valamilyen nem visszaváltható üvegbe, hagyjuk benne megszilárdulni, majd egyben dobjuk ki.

10. Ha mindezzel végeztünk, szappanos vízzel töröljük le kívülről is a grillünket.

11. Szereljük újra össze, és már indulhatunk is a konyhába összeállítani a kedvenc pácunkat.

 

Általános karbantartási tippek

1. Minden egyes használat előtt ellenőrizzük le, hogy nincs-e tele a zsírgyűjtő tálca. Ha megtelik, könnyen lángra kap, ami bár látványos, de igen veszélyes is.

2. A grill előmelegítése után a rácsot dörzsöljük le kefével, az előző alkalommal odaégett ételmaradékok sokkal könnyebben lejönnek a forró rácsról.

3. Olajozzuk be a rácsokat, mielőtt étel kerül rá, így nem kell majd letapadásokkal – és újabb erős szennyeződésekkel – számolnunk.

4. A grillezés végén dörzsöljük le alaposan a rácsokat.

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Így varázsolhatjuk tapadásmentessé a grillsütőt

Így varázsolhatjuk tapadásmentessé a grillsütőt

Egyszerű és természetes házi praktika
8 tipp grillezéshez

8 tipp grillezéshez

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, tuti, hogy mi leszünk a kedvenc grill házigazdák.
9 hiba grillezéskor

9 hiba grillezéskor

Ezeket a gyakori hibákat valószínűleg mind elkövetjük, de inkább tanuljuk meg elkerülni őket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!