Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Készüljünk a grillszezonra! Kezdjük a grillsütőnk alapos kitakarításával, mutatjuk, hogy érdemes nekifogni!

2019. május 30.

Nyakunkon a nyár, legalábbis a naptár szerint, a napsütéses, meleg hónapok pedig egyet jelentenek a grillszezonnal. Mielőtt feldobnánk a rácsokra az első bepácolt finomságokat és hamburger húspogácsákat, ideje alaposan kitakarítani a grillünket. Főleg, ha a szezon végén nem suvickoltuk ragyogóan tisztára… Cikkünk a gázzal működő grill kitisztítására ad javaslatokat, de azok is jó hasznát vehetik, akik faszenes grillen sütögetnek, ők egyszerűen hagyják ki a gázégőkre vonatkozó részeket.

Nem csak azért fontos tisztán tartani a grillünket, mert nem túl gusztusos és egészséges a zsíros, kormos eszközön készült ételt elfogyasztani, hanem azért is, mert a zsírlerakódások a legváratlanabb pillanatokban meggyulladhatnak. Emellett fura szagokat produkálhatnak sütés közben, sőt esetleg kellemetlen mellékízt is kölcsönözhetnek az elkészült ételeknek.

 

Mire lesz szükségünk?

– kesztyű (nem kötelező, de praktikus)

– grillkefe vagy valamilyen durva sörtéjű kefe

– takarításra befogott rongyok és papírtörlők

– fém spatula vagy gittelő kés

– szappan és víz

 

A tisztítás folyamata

1. Készítsük a grill mellé az összes szükséges eszközt, hogy könyékig koszosan már ne kelljen keresgélni.

2. Zárjuk el a gázt, sőt menjünk biztosra, és vegyük ki a palackot a grillből.

3. Távolítsuk el a grillrácsot, hogy alaposan meg tudjuk tisztítani.

4. Alaposan dörzsöljük le a grillrácsot a durva kefével.

5. Tisztítsunk meg mindent, ami a gázégőket fedi, legyen az fémsátor, kerámiatégla vagy lávakő.

6. Tisztítsuk meg a gázégők csöveit és nyílásait.

7. Keféljük és töröljük le a grill alját és tetejét. Ha fekete, hámló korommal találkozunk ezeken a helyeken, arra készítettük ki a gittelő kést vagy spatulát.

8. Szappanos vízzel tisztítsuk meg a zsírgyűjtő tálcát, vagy ha grillünk eldobható tálcás, egyszerűen cseréljük ki.

9. A leszedett zsírt, szennyeződéseket semmiképpen se öntsük a lefolyóba, ha nem szeretnénk a duguláselhárítókkal vesződni utána. Gyűjtsük inkább valamilyen nem visszaváltható üvegbe, hagyjuk benne megszilárdulni, majd egyben dobjuk ki.

10. Ha mindezzel végeztünk, szappanos vízzel töröljük le kívülről is a grillünket.

11. Szereljük újra össze, és már indulhatunk is a konyhába összeállítani a kedvenc pácunkat.

 

Általános karbantartási tippek

1. Minden egyes használat előtt ellenőrizzük le, hogy nincs-e tele a zsírgyűjtő tálca. Ha megtelik, könnyen lángra kap, ami bár látványos, de igen veszélyes is.

2. A grill előmelegítése után a rácsot dörzsöljük le kefével, az előző alkalommal odaégett ételmaradékok sokkal könnyebben lejönnek a forró rácsról.

3. Olajozzuk be a rácsokat, mielőtt étel kerül rá, így nem kell majd letapadásokkal – és újabb erős szennyeződésekkel – számolnunk.

4. A grillezés végén dörzsöljük le alaposan a rácsokat.

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Így varázsolhatjuk tapadásmentessé a grillsütőt

Így varázsolhatjuk tapadásmentessé a grillsütőt

Egyszerű és természetes házi praktika
8 tipp grillezéshez

8 tipp grillezéshez

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, tuti, hogy mi leszünk a kedvenc grill házigazdák.
9 hiba grillezéskor

9 hiba grillezéskor

Ezeket a gyakori hibákat valószínűleg mind elkövetjük, de inkább tanuljuk meg elkerülni őket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.