Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

9 hiba grillezéskor

Ezeket a gyakori hibákat valószínűleg mind elkövetjük, de inkább tanuljuk meg elkerülni őket.
2018. June 23.

1.A könnyebb folyadékot használjuk

Persze, minél hamarabb parázsló szenet és sülő húsokat akarunk látni, de grillezéskor a türelem a kulcs. Jöhet a nem használatos újságpapír, a gyújtás, a tűzcsiholás.

2.Egyenesen a hűtőből kerül a steak a grillrácsra

Ismét a türelem! Engedjük ki a húst a konyhában mielőtt a grillre helyeznénk. Egyébként ez a leggyakoribb hiba, amelyet elkövetünk a grillezéskor.

3.Mindig közvetlen tűzön grillezünk

Hagyjunk egy kis pihenőidőt a húsnak, és ne mindig a legforróbb részen süssük. Így igaz, lassabban készül, de jobban átsül majd. Először várjuk meg, hogy színe legyen a húsnak, majd toljuk oldalra, hogy ott lassan süljön tovább.

4.Nem takarítjuk le a rácsot

Érdemes minden grillezés után letakarítani a sütőt, hiszen – sokak véleményével ellentétben – az előző sütögetésről odaszáradt maradék koránt sem hat ízfokozóként.

5.Nem várjuk meg, hogy elég meleg legyen a rács

A tűzforró az a pont, amikor rátehetjük a húst a sütőre. Ha így csináljuk, akkor a steak house-okban kapható, minőségi szeleteket tudjuk tálalni mi is, hiszen ekkor lesz megfelelően roppanós kívülről a hússzelet.

6.Ide-oda tologatjuk a húst

Ne rakosgassuk a szeleteket folyamatosan, hanem hagyjunk időt rá, hogy megsüljenek. Akkor kell fordítani a húson, ha már látjuk, hogy kezd keletkezni rajta a ropogós kéreg. Ez körülbelül 3-4 perc. Villával se szurkáljuk, hiszen akkor kiengedjük belőle a levet. Minél kevesebbet bökdössük, tologatjuk, forgatjuk a húst, annál szaftosabb lesz – plusz gyorsabban sül.

7.Túl sok mindent sütünk egyszerre

Egy féle alapanyagot süssünk egyszerre, hiszen akkor nem kell több fele figyelnünk. Ha a zöldséget, a kukoricát, a húst egyszerre készítjük, akkor az egyik megpörkölődik, mikor másik még csak épp hogy levet ereszt.

8.Nem használunk hőmérőt

Persze, a profik ránézésre tudják, hogy megsült-e a hús, de a házi grillbajnokoknak elkél a húshőmérő. Ez nem azt jelenti, hogy feladjuk, hanem hogy pontosak akarunk lenni.

9.Rögtön sülés után megesszük

Miután levettük a rácsról a húsokat, hagyjunk azoknak néhány percet mielőtt megennénk. Ha túl hamar vágjuk fel, a szaft rögtön elfolyik.

via: Delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

15 étel a grillről

15 étel a grillről

Irány a kert és süssünk rácson!
Így válasszuk ki a legjobb grillcsirkét

Így válasszuk ki a legjobb grillcsirkét

5 tipp a bolti vásárláshoz

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!