Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így lesz tökéletes az otthon készített fagyi!

Mutatjuk, melyek a leggyakoribb hibák
2021. June 26.

Itt a nyár, a hőség és a fagyik ideje. Az otthon készített fagyi és jégkrém pedig szuper finom desszert a melegben – persze csak akkor, ha jól sikerül. Hibalehetőség akad bőven, de jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhető valamennyi baklövés. Fagyikészítésre fel! 

 

Tipikus hiba: zsírszegény tejet használtunk

A fagyi krémes állaga nagy részben a tej zsírtartalmának köszönhető. A zsírszegény tej nem varázsolja krémessé a fagyinkat, sőt a massza nehezebben is fagy meg. Az eredmény ilyenkor íztelen jégkása lesz. Utólag ezen sajnos nem lehet segíteni, ezért vegyünk zsírdúsabb tejet vagy tejszínt fagyi készítéséhez.

 

Tipikus hiba: nem hűtjük le eléggé a fagylaltgépet 

A krémes fagyi másik feltétele, hogy alaposan elegyedjenek-keveredjenek fagyás közben a hozzávalók. Megpróbálhatjuk ezt úgy is elérni, hogy bizonyos időközönként áttörjük (villával vagy botmixerrel) a masszát, de az eredmény garantáltan finomabb és krémesebb lesz, ha veszünk egy fagylaltkészítő gépet. Szinte az összes ilyen eszköz működése azonos: a tálját előre be kell helyezni a fagyasztóba. Tegyük is ezt meg mindig időben, a legtöbb gyártó 12-24 órát ajánl, mi is adjunk neki 24 órát a fagyasztóban! 

 

Tipikus hiba: nem hagyjuk kihűlni a masszánkat 

Ha főzött fagyit készítünk, várjuk meg, amíg teljesen kihűl, különben gyakorlatilag felesleges a fagylaltgép táljának hosszadalmas lehűtése. 

 

Tipikus hiba: „túlpakoljuk” a fagyigépet 

A gyártó által megjelölt maximális feldolgozható mennyiséget nem érdemes túllépni. Ha túl sok a massza, a gép nem tudja rendesen összekeverni, így a fagyás sem lesz egyenletes, és megint oda a krémesség. 

 

Tipikus hiba: fogy a türelem 

Amikor a gép végez, még nincs kész a fagyink. Kell még egy kis türelem, hiszen ilyenkor pár órára be kell tennünk a fagyasztóba, hogy rendesen megfagyjon.

 

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!