Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan tároljuk a felbontott fagyit?

2019. July 31.

Van az úgy, hogy a felbontást követően valahogy egyszerre elpárolog az egész doboz hűsítő finomság, de általában azért csak visszazárjuk a dobozt egy kis maradék fagyival. Betesszük a fagyasztóba, ám amikor legközelebb előszedjük, jön a bosszúság: fagyink teteje bizony fehéren csillog a jégtől. A jegesre fagyott fagylaltnak sem az íze, sem pedig az állaga nem az igazi. Tehetünk valamit, hogy megóvjuk az eredeti krémességét? 

 

Szerencsére létezik pár praktika. Először is gondoljunk bele, hogyan tesszük vissza a mélyhűtőbe a dobozt. Valószínűleg úgy, hogy a doboz fedele lesz felül, hiszen ez a logikus – és itt is rontjuk el. Amíg ugyanis a fagyasztón kívül volt a fagylalt, olvadásnak indult. Fentről lefelé, azaz a fedélhez legközelebb eső fagylaltréteg olvadt meg a legnagyobb mértékben. Így visszapakoláskor pont ez az olvadt felső rész fagy vissza, ezért keletkezik a fagyi felszínén a jégkristályos réteg. A megoldás pedig pofonegyszerű: fejjel lefelé kerüljön a doboz a fagyasztóba! Így a visszafagyó réteg a doboz tetejére folyik, majd oda is fagy. Ezt a következő alkalommal lekaparhatjuk (vagy figyelmen kívül hagyhatjuk), ám a lényeg az, hogy a doboz tartalma finom krémes marad.

 

A másik egyszerű módszer a visszafagyás megakadályozására az, hogy minimalizáljuk a fagyink fagyasztón kívül eltöltött idejét. Bármilyen csábító, ezért is praktikus önfegyelmet gyakorolnunk, és nem kanállal, közvetlenül a dobozból eszegetni a kedvencünket a tévé előtt, hanem kiporciózni az adagokat, majd gyorsan vissza is dugni a dobozt a mélyhűtőbe. 

 

Ha pedig házi fagylaltot készítünk, a legjobb olyan edényben tárolni, amelyben szépen el tud terülni a massza. Ha nagyobb a felszín, akkor gyorsabban fagy meg a fagylalt, és kisebb eséllyel képződnek benne fagyás közben jégkristályok. Tehát a széles, de lapos edények a legpraktikusabbak.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!