Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Minden napra újkrumpli – így készítsük el a szezon sztárját!

2019. május 28.

A nyár elérkeztének egyik biztos jele, ha a piacon megjelenik a parázskrumpli és az újkrumpli. Szerintünk az eper és a spárga mellett ezért az ízletes zöldségért és rengetegen várjuk a jó időt, ugye? Ha akkora rajongók vagytok, mint mi, érdemes minél többféle receptet összegyűjteni a szezonra. Levest, főételeket és köreteket egyaránt készíthetünk belőle, viszont vannak olyan ételtípusok, amelyekhez nem való újburgonya. Lássuk az alapokat és az elkészítési módokat!

 

Tisztítás

Az újburgonyát nem szükséges meghámozni. Folyó víz alatt alaposan sikáljuk le, a héja kifejezetten ízletessé teszi a zöldséget. Sült vagy pirított parázsburgonya nagyon finom héjjal együtt, újkrumpliból készült leveshez pedig egyszerűen kapargassuk le a külső héjat egy rövid pengéjű kés segítségével.

 

Előfőzés

A megmosott burgonyákat egészben, bő vízben előfőzhetjük, így a sütőben sütés vagy a serpenyőben pirítás idejét lerövidíthetjük. A nagyobb szemeket is egyben főzzük elő, majd várjuk meg, amíg kissé kihűlnek, és ezután cikkezzük fel. Előfőzni természetesen nem kötelező. Arra figyeljünk oda, hogy a kis szemű parázskrumpli és az újkrumpli hamar megfő, ne főzzük túl! Ha csak pár percet pirítjuk serpenyőben, főzzük majdnem puhára, viszont ha 20-25 sütőben sütés is vár az előfőzött krumplikra, elég félpuhára főznünk.

 

Mire nem való az újkrumpli?

Az újburgonyának magas a nedvességtartalma, ezért nem alkalmas püré készítésére, vizessé, nyúlóssá teszi. Hasonlóan várjuk meg a „régi” krumplit a burgonyás tésztákhoz, például gombóchoz, nudlihoz.

 

6 szuper ötlet újkrumplihoz, parázskrumplihoz

1. Levesnek: újkrumpliból ne krémlevest, hanem inkább hagyományos leveseket készítsünk. Jól harmonizál a fűszerpaprikával, a tárkonnyal, a kaporral, a citrommal és a lestyánnal. A tejfölös habarás frissé, üdévé teszi.

2. Serpenyőben pirítva: szalonnával, gombával, sóval, borssal és zöldfűszerekkel. Egy másik lehetőség, ami nagyon finommá teszi a végeredményt, ha kacsa- vagy libazsíron sütjük ropogósra a burgonyát. Szintén szuper lesz húsmentesen is, sült zöldségekkel turbózva: padlizsánnal, cukkinivel, kaliforniai paprikákkal.

3. Megfőzve, salátának: a főtt krumplit hagyjuk teljesen kihűlni, majd kockázzuk fel. Keverjük össze 3 rész tejföllel, 2 rész majonézzel és ízlés szerinti mennyiségű mustárral, sózzuk, borsozzuk. Aprítsunk fel egy nagy csokor snidlinget, és keverjük a salátához.

4. Sütőben, zöldségekkel, kakukkfűvel és rozmaringgal, kolbászkarikákkal: ez az a köret, ami főételként is megállja a helyét. Csak dobáljunk be mindent a tepsibe, fedjük le alufóliával, és süssük készre.

5. Sütőben, tejföllel és juhtúróval: A burgonyát alaposan forgassuk össze tejföllel, krémes juhtúróval és szalonnakockákkal. Isteni finom lesz!

6. Hasselback burgonyaként: A megtisztított burgonyákat sűrűn irdaljuk be, de ne vágjuk át teljesen a szemeket. (Ezt a legegyszerűbb úgy, ha egy kanálba tesszük a krumplit, a kanál íve megakadályozza, hogy a kés teljesen átvágja a zöldséget.) Kenjük meg fűszeres olajjal vagy vajjal, majd sütőben, többször átkenegetve süssük puhára.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.