Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Zöldborsóból sokfélét! Gyors és változatos – legyen egy csomag mindig a fagyasztódban!

2021. május 17.

A jó minőségű mirelit egyáltalán nem ördögtől való, ahogy az sem, hogy szezonban rászánjunk egy kis időt, és eltegyünk pár zacskó zsenge borsót az „ínségesebb napokra”. Nemcsak egészséges, hanem finom és változatosan elkészíthető, sőt még a gyerekek többsége is szívesen fogyasztja valamilyen formában. Lássuk, mi mindenbe rakhatunk borsót! 

Elsőre talán mindenkinek a leves jut eszébe. Nem csoda, a klasszikus, aranyló zöldség- vagy csirkeleves szinte elképzelhetetlen az apró zöld szemek nélkül. Viszont itt még nincs vége a levesek sorának, hiszen a borsó krémlevesként is megállja a helyét. Indítsunk hagymás és/vagy fokhagymás alapon, adjunk a borsóhoz tejszínt, majd forraljuk fel, és botmixerrel törjük krémesre. Sűríteni nem feltétlenül muszáj, de ha szeretnénk, jó választás a keményítő, vagy hozzáfőzve egy szem burgonya. Hogyan ízesítsük? Tavasszal a frissítő ízekre szavazunk: citrommal vagy mentával ajánljuk. Feltétnek pedig jöhet a pirított kenyérkocka, a görög joghurt vagy a sajtos toast. 

A levesek után térjünk át a köretekre! Ki ne ismerné a jó öreg rizibizit? Persze a borsó-rizs kombináció más zöldségekkel is feldobható, adhatunk hozzá főtt répát, konzerv kukoricát is. És ami még nagyon-nagyon finom belőle, az a borsókrém! Nem hiába nélkülözhetetlen összetevője a brit fish&chips elnevezésű világhírű fogásnak: sült hal, burgonya és élénkzöld, mentás borsókrém. 

Ha pedig említettük a borsókrémet, adja magát, hogy a szendvics-snack vonallal folytassuk. Főtt borsóból vajjal, vajkrémmel, sajtkrémmel, áttört, krémes túróval is készíthetünk szendvicskrémet. Finom lesz sonka alá, retekkel, főtt tojással – egy falat tavasz! Ha pedig kissé lágyabbra készítjük, kész is a mártogatós zeller- és répahasábok vagy grissini mellé. 

Főételbe is tehetjük? Naná! Különböző húsos-zöldséges egytálételek, raguk remek összetevője a borsó, de ugyanúgy adhatjuk rakott ételekhez és tésztákhoz feltétként. Finom paradicsomos alapokkal, a sertéssel és a marhával ugyanúgy jóban van, mint a szárnyasokkal, és fantasztikus párost alkot a szalonnával. Sült szalonna és borsó, plusz fokhagymán átforgatott főtt tészta? Már csak egy kis sajt hiányzik a tetejéről, és kész is a villám tésztaebéd! 

Végül pedig ne hagyjuk ki a felsorolásból a zöld smoothie-kat se! Ezek az egészségtudatos turmixok is szeretik a borsót, de még mennyire! Kombináljuk bébispenóttal, almával, fodros kellel, tápláló, üde zöld italt fogunk kapni. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kedvenc receptjeink zöldborsóval

Kedvenc receptjeink zöldborsóval

Szezonja van, most együnk belőle sokat, frissen.
Csodás szín, üde zamat - borsót bele!

Csodás szín, üde zamat - borsót bele!

Kétségtelenül a tavasz és a kora nyár szupersztárja a zöldborsó, május végétől élvezhetjük az édes szemeket, és szezonjában együnk belőle annyit, amennyit csak lehetséges, hiszen egy teljes évet kell várnunk az újabb randevúra.
A csodálatos és megunhatatlan zöldborsó

A csodálatos és megunhatatlan zöldborsó

Borsóleves, rizi-bizi és borsófőzelék...Tényleg csak ennyit tudnak a kis, zöld golyók? A finecooking ötlete alapján, mi is összegyűjtöttünk

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.