Spárga gyorstalpaló – mit kezdjünk a zöld és a fehér spárgával?
2021. May 20.Nem hiába nevezzük a tavasz luxuszöldségének: amennyire várjuk, annyira rövid ideig tart a szezonja, az ára pedig általában borsos, épp ezért érdemes odafigyelni az előkészítésére és a felhasználására.
Mindkét színű spárgából válasszunk zsengébb, szemre nem fás kötegeket. Ne legyen rajtuk sérülés, és ellenőrizzük azt is, hogy a zöldség nem fonnyadt, puha-e. Ha mindent rendben találtunk, már landolhat is a kosarunkban!
A fehér spárgát mosás után alaposan meg kell tisztítani. Fás részét távolítsuk el, majd egészen a csúcsig hámozzuk meg, ezt a legegyszerűbb zöldség- vagy krumplihámozóval. Sőt, árulnak kifejezetten erre a célra készült spárgapucolót is. A zöld spárga fás részét szintén távolítsuk el, de ezt a fajtát nem kell meghámozni, elég, ha a szárán található nagyobb „pikkelyeket” levágjuk. Említettük a fás vég eltávolítását. Erre a legegyszerűbb módszer a törésteszt: fogjuk a spárgát két végénél tartva a kezünkbe, óvatosan hajlítsuk meg, és hagyjuk eltörni. Ahol törik, addig fás.
A spárga csúcsai hőkezelés hatására hamarabb megpuhulnak, mint a szárak. Épp ezért lehet kapni speciális, belső kosaras, magas falú spárgafőző lábast, amibe állítva tudjuk belehelyezni a spárgakötegeket. A csúcsuk már nem is ér a vízbe, azaz a csúcsok a szárakkal azonos idő alatt puhulnak meg úgy, hogy előbbieket csak a forró vízgőz éri. Persze létezik egyszerűbb, külön eszközt nem igénylő módszer: ha levest főzünk, a csúcsokat csak akkor dobjuk a lábasba, amikor a szárdarabok már majdnem teljesen megpuhultak.
Fehér spárgából finomak a levesek és a párolt spárgás fogások, akár szósszal nyakon öntve, akár tésztákhoz vagy egyszerűen köretként. Túlízesíteni nem érdemes, főzzük pici sóval, cukorral és citromlével, hogy megőrizzük és kiemeljük az ízét. A leves lehet klasszikus, spárgadarabokkal, vajgaluskával és sok-sok petrezselyemmel, vagy elkészíthetjük krémlevesnek is tejszínesen, burgonyával vagy keményítővel sűrítve.
A zöld spárga pedig elképesztő finom sütve, pirítva! Készíthetjük serpenyőben, wokban, mondjuk egy jó adag baconkockával, tehetjük pitékbe, omlós vagy kelt tészták tetejére, vagy egyszerűen betekerhetjük baconcsíkba (vagy fekete-erdei sonkába), és megsüthetjük forró sütőben.