Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ki mondta, hogy csak uborkát kovászolhatunk? Más zöldségeket is rétegezhetünk az üvegekbe, mutatjuk

2019. July 10.

A kovászos uborka sosem fog kimenni a divatból, sőt: a legmenőbb bisztrók és street food helyek is egyre gyakrabban kínálnak „koviubit” a hamburgerek, hot dogok mellé. Otthon kovászolni szintén szuper jó dolog: sokan döntenek emellett, elég csak rápillantani nyáron a teraszokon, kertekben és ablakpárkányokon sorakozó csinos üvegekre.

Arra biztatunk benneteket, hogy szerezzetek be plusz egy üveget! Legyen meg a mindennapi „koviubi”, de emellett érdemes más zöldségekkel is kísérletezni. 

 

Alapok

Az eljárás azonos: a kiválasztott zöldségeket jó alaposan megmossuk, megtisztítjuk. Ha lehet, bevagdossuk – az uborkához hasonlóan –, de amennyiben úgy jobb, fel is darabolhatjuk. Az ízesítésről ezúttal sem kell lemondani: jöhet a fokhagyma, illetve válasszunk az adott zöldséghez illő friss zöldfűszert: kaprot, rozmaringot, kakukkfüvet. Aki még tovább fokozná az ízhatást, friss, felkarikázott csilit szintén pakolhat melléjük.

A zöldség és a fűszerek aztán költözhetnek is a tiszta, csírátlanított üvegbe, 1 l meleg vízhez a szokásos 1 evőkanál sóval kell számolni. A tetejére (pirított) kovászos kenyeret teszünk, majd az egészet lesúlyozzuk, és lefedjük egy kistányérral. Mehet az uborkás üveg mellé, 2-3 nap múlva érdemes először ránézni (és persze a levet is pótolni kell).

 

Mit kovászoljunk még? 

Adja magát, hogy kipróbáljuk a semlegesebb ízű cukkinit, az eljárás (végek levágása, bevagdosás) megegyezik az uborkánál ismerttel. Hasonló a helyzet a szintén nem túl karakteres ízű patisszonnal, ezt a zöldséget viszont hámozzuk meg, majd daraboljuk fel. Ahogy a savanyítás, marinálás, úgy a kovászolás is igen jót tesz a hónapos reteknek és a sörreteknek, de próbálkozhatunk ceruzababbal, vajbabbal és karfiollal is. Ha szeretjük az apró dinnyét és a zöld paradicsomot savanyúságnak eltenni, érdemes kipróbálni kovászolt verzióban is. 

Szuper jól mutatnak az üvegben a vegyes kovászolt zöldségek, ráadásul az ízek is összetettebbek lesznek, ha a fenti zöldségeket egy üvegbe tesszük a hagyományos kovászolni való uborkával. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes kovászos uborka

Gluténmentes kovászos uborka

Kollár Anita receptje

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!