Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Süssünk-főzzünk padlizsánnal! Tippek és ötletek a vásárlástól a felhasználásig

2019. július 5.

Tobzódunk a nyári zöldségekben és gyümölcsökben, padlizsánból is gyönyörű, friss példányok várnak ránk a piacon. Persze finom rántva, de még ezer módon elkészíthető, mutatjuk. 

 

Egészséges? Naná! 

A padlizsán alacsony kalória- és magas rosttartalommal bír, ezért a diétás táplálkozásba is könnyen beilleszthető. A rostok hozzájárulnak, hogy hamarabb jóllakottnak érezzük magunkat, és még az emésztésünket is segítik. 100 g padlizsán csupán 27 kalóriát tartalmaz, így igazán kedvező választás azok számára, akik ügyelnek az alacsony energiabevitelre. Gazdag kalciumban, káliumban, magnéziumban és foszforban, vízhajtó, méregtelenítő hatású. 

 

Milyet válasszunk?

Legyen fényes, sötétlila a héja, és rugalmas a tapintása. A fakó, foltos, repedezett padlizsán túlérett, hasonlóan nem lesz megfelelő, ha nyomásra puhának érezzük. 

 

Sózzuk be vagy sem? 

Az örök kérdés! Ha a megmosott padlizsán felkarikázzuk (vagy hosszában félbevágjuk), alaposan bedörzsöljük sóval, majd 30 percet állni hagyjuk, biztosan megszabadulunk kesernyés mellékízétől. Fontos, hogy a sót alaposan le kell öblíteni, majd a felületet szárazra törölni. Viszont egészen kicsi, zsenge darabok esetén a művelet elhagyható, nem kell keserű íztől tartanunk. 

 

És mi a helyzet az olajjal? 

Rossz hír, hogy sütés-főzés közben a szivacsos állagú padlizsán csak úgy szívja magába az olajat. Így nem csupán a kalóriák száma fog jelentősen megnövekedni, hanem könnyű nyári étel helyett nehéz, a gyomrot egyáltalán nem kímélő fogást kapunk majd. Inkább grillezzük, vagy ha úgy szimpatikusabb, süssük sütőben, sütőpapíron. Ha egészben sütjük, ne felejtsük el alaposan megszurkálni, és sütés közben többször megforgatni. A mégis serpenyőben készítenénk el, válasszunk vastag aljú serpenyőt, és hevítsük füstölésig. Kenjük ki egy kevés olajjal, és a padlizsánszeleteket vagy -kockákat ezen a magas hőfokon, rázogatva süssük készre. 

 

7 ötlet padlizsánhoz 

 

Kence

Akár padlizsánkrémet, akár zakuszkát vagy ajvárt készítünk, héjastól, egészben megsütött padlizsánokra lesz szükségünk. Egy titka van ezeknek a finomságoknak: ha tehetjük, süssük a padlizsánt grillen, faszén felett. Így kapja meg azt a füstös ízt, amelytől a krémek igazán ellenállhatatlanok lesznek. 

 

Szintet lép a lecsó

A klasszikus lecsó franciás változatába padlizsán és cukkini is kerül, érdemes kipróbálni nekünk tetsző arányban. Ugyanúgy készítsük, mint a „magyar lecsót”. De persze nem muszáj csak lecsóra szorítkoznunk, bármilyen húsos vagy zöldséges, paradicsommal készült raguba isteni lesz. Vagy akár tésztához

 

Saláta 

A sült padlizsánból hűsítő nyári salátát készíthetünk. Vágjuk kis kockákra, majd keverjük össze sóval, borssal, citromlével és tetszőleges zöldfűszerekkel ízesített görög (vagy lecsepegtetett natúr) joghurttal. Adhatunk hozzá sült húst is. 

 

Töltve 

A töltött zöldségek a maradékhasznosítás sztárjai. Készíthetjük rizzsel, bulgurral, kuszkusszal, paradicsomosan, gombával, darált hússal vagy csak zöldfűszerekkel, a tetejéről pedig le ne felejtsük a sok-sok sajtot! 

 

Rakott étel is lehet belőle 

Például pármai padlizsán, amolyan lasagne-féle étel, ám annál sokkal könnyebb és kalóriaszegényebb. 

 

Formázzuk kedvünkre: pizza, tekercs és legyező 

Mutatós és szintén kalóriaszegény fogást készíthetünk, ha a padlizsánkarikákra úgy tekintünk, mint a pizzatésztára. Csak pakoljuk meg jól feltétekkel, és mehetnek is a sütőbe. Tekercset készíthetünk paradicsomosan és ricottás töltelékkel. Hasonlóan mutatós a legyező is, mindhárom tökéletes vendégváró. 

 

És a végére egy klasszikus…

Ami természetesen a görög muszaka. Laktató rakott egytálétel hússal és besamellel, intenzív fűszerezéssel. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!