Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Házi paprikakrém, az ajvár

Adásban volt: 2014. szeptember 11.
A recepthez tartozó videó
A csevapcsicsa elmaradhatatlan kísérője az ajvár otthon is elkészíthető változata, amiből fontos, hogy nagy mennyiség készüljön, mert könnyen elfogy.
2016. február 15.

Hozzávalók

2 db 3 dl-s üveg
  • 1 kg kápia paprika
  • 2 nagy padlizsán
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • olívaolaj
  • 1 kávéskanál csípős paprikakrém (elhagyható)

Elkészítés

Először megsütjük a paprikákat: hosszában félbevágjuk őket, magjukat, csumájukat eltávolítjuk, majd vágott felükkel lefelé egy alufóliával borított sütőlapra,  szorosan egymás mellé fektetjük őket. A sütőt a grill- vagy a legforróbb fokozatra kapcsoljuk, és amikor kellően felmelegedett, betoljuk a sütőlapot a paprikákkal.
Addig sütjük, amíg a héjuk teljesen feketére, szenesre nem ég. Ekkor egy tálba tesszük, és légmentesen lefedjük egy darab műanyag fóliával.
Néhány percig, – amíg annyira le nem hűl, hogy kézzel fogható nem lesz – állni hagyjuk, majd az összes paprikát meghámozzuk.
A paprikahúst botmixerrel simára (vagy ízlés szerint egy kicsit darabosra) turmixoljuk, és félretesszük.
A padlizsánokat félbevágjuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt puhára sütjük. A húsát kikaparjuk a héjából. Botmixerrel pürésítjük.

Egy lábasban olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a sült paprika- és a padlizsánpürét, a csípős paprikakrémet, kevés citromlevet, végül sózzuk, borsozzuk. Kb. 20 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödikűrűsödni. Csíramentesített üvegbe töltjük, rátekerjük a tetejét, majd 5 percre fejjel lefelé fordítjuk. Végül egy éjszakára száraz dunsztba (hűtőláda újságpapírral kibélelve, vagy a klasszikus:ágyneműtartó) tesszük.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csevapcsicsa és kajmak

Csevapcsicsa és kajmak

A klasszikus szerb fogás, a csevapcsicsa otthon is elkészíthető változata.
Mit főznek Hollywood-ban? - Sztárok konyhája

Mit főznek Hollywood-ban? - Sztárok konyhája

Külföldi és magyar sztárok osztják meg velünk féltve őrzött, kedvenc receptjeiket. A hírességek elmesélik, milyen konyhát szeretnek, mit főznek otthon és milyen alapanyagot használnak szívesen. Mi pedig eláruljuk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.