Házi paprikakrém, az ajvár
Hozzávalók
- 2 db 3 dl-s üveg
- 1 kg kápia paprika
- 2 nagy padlizsán
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- olívaolaj
- 1 kávéskanál csípős paprikakrém (elhagyható)
Elkészítés
Először megsütjük a paprikákat: hosszában félbevágjuk őket, magjukat, csumájukat eltávolítjuk, majd vágott felükkel lefelé egy alufóliával borított sütőlapra, szorosan egymás mellé fektetjük őket. A sütőt a grill- vagy a legforróbb fokozatra kapcsoljuk, és amikor kellően felmelegedett, betoljuk a sütőlapot a paprikákkal.
Addig sütjük, amíg a héjuk teljesen feketére, szenesre nem ég. Ekkor egy tálba tesszük, és légmentesen lefedjük egy darab műanyag fóliával.
Néhány percig, – amíg annyira le nem hűl, hogy kézzel fogható nem lesz – állni hagyjuk, majd az összes paprikát meghámozzuk.
A paprikahúst botmixerrel simára (vagy ízlés szerint egy kicsit darabosra) turmixoljuk, és félretesszük.
A padlizsánokat félbevágjuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt puhára sütjük. A húsát kikaparjuk a héjából. Botmixerrel pürésítjük.
Egy lábasban olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a sült paprika- és a padlizsánpürét, a csípős paprikakrémet, kevés citromlevet, végül sózzuk, borsozzuk. Kb. 20 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödikűrűsödni. Csíramentesített üvegbe töltjük, rátekerjük a tetejét, majd 5 percre fejjel lefelé fordítjuk. Végül egy éjszakára száraz dunsztba (hűtőláda újságpapírral kibélelve, vagy a klasszikus:ágyneműtartó) tesszük.