Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Házi paprikakrém, az ajvár

Adásban volt: 2014. szeptember 11.
A recepthez tartozó videó
A csevapcsicsa elmaradhatatlan kísérője az ajvár otthon is elkészíthető változata, amiből fontos, hogy nagy mennyiség készüljön, mert könnyen elfogy.
2016. február 15.

Hozzávalók

2 db 3 dl-s üveg
  • 1 kg kápia paprika
  • 2 nagy padlizsán
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • olívaolaj
  • 1 kávéskanál csípős paprikakrém (elhagyható)

Elkészítés

Először megsütjük a paprikákat: hosszában félbevágjuk őket, magjukat, csumájukat eltávolítjuk, majd vágott felükkel lefelé egy alufóliával borított sütőlapra,  szorosan egymás mellé fektetjük őket. A sütőt a grill- vagy a legforróbb fokozatra kapcsoljuk, és amikor kellően felmelegedett, betoljuk a sütőlapot a paprikákkal.
Addig sütjük, amíg a héjuk teljesen feketére, szenesre nem ég. Ekkor egy tálba tesszük, és légmentesen lefedjük egy darab műanyag fóliával.
Néhány percig, – amíg annyira le nem hűl, hogy kézzel fogható nem lesz – állni hagyjuk, majd az összes paprikát meghámozzuk.
A paprikahúst botmixerrel simára (vagy ízlés szerint egy kicsit darabosra) turmixoljuk, és félretesszük.
A padlizsánokat félbevágjuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt puhára sütjük. A húsát kikaparjuk a héjából. Botmixerrel pürésítjük.

Egy lábasban olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a sült paprika- és a padlizsánpürét, a csípős paprikakrémet, kevés citromlevet, végül sózzuk, borsozzuk. Kb. 20 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödikűrűsödni. Csíramentesített üvegbe töltjük, rátekerjük a tetejét, majd 5 percre fejjel lefelé fordítjuk. Végül egy éjszakára száraz dunsztba (hűtőláda újságpapírral kibélelve, vagy a klasszikus:ágyneműtartó) tesszük.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csevapcsicsa és kajmak

Csevapcsicsa és kajmak

A klasszikus szerb fogás, a csevapcsicsa otthon is elkészíthető változata.
Mit főznek Hollywood-ban? - Sztárok konyhája

Mit főznek Hollywood-ban? - Sztárok konyhája

Külföldi és magyar sztárok osztják meg velünk féltve őrzött, kedvenc receptjeiket. A hírességek elmesélik, milyen konyhát szeretnek, mit főznek otthon és milyen alapanyagot használnak szívesen. Mi pedig eláruljuk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!