Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyönyörű a színe, készülhet hússal, hallal, tenger gyümölcseivel vagy vegetáriánus módon – ez a paella. Ezúttal csirkés.

A spanyolok egyik leghíresebb ételét ti is könnyen elkészíthetitek otthon. Bár úgy autentikus, de akkor se essetek kétségbe, ha nincs paella készítő edényetek: egy vastag aljú, sütőbe tehető serpenyő is megteszi.
2017. augusztus 24.

 

 

Hozzávalók

4 személyre
  • 2 db kápia paprika
  • fél kis padlizsán
  • 25 dkg csirkemellfilé
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg hámozott paradicsom
  • só, 1 nagy csipet sáfrány
  • 25 dkg paella vagy rizottó rizs
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 15 dkg fekete olajbogyó vegyesen
  • citrom a tálaláshoz

Elkészítés

1. A kápia paprikát kicsumázzuk, kimagozzuk, és a padlizsánnal együtt vékonyan felcsíkozzuk.

2. Egy nagy (vagy két kisebb) sütőbe is helyezhető serpenyőben felhevítjük az olajat, és külön-külön lepirítjuk rajta a felkockázott csirkét és a paprika- és padlizsáncsíkokat. Miután megpirultak, kivesszük a serpenyőből és félretesszük.

3. Ugyanezen az olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, majd ráreszeljük a fokhagymát. A paradicsomokat felkockázzuk, és a hagymás alaphoz öntjük. Összeforgatjuk a sóval és a sáfránnyal, majd rászórjuk a rizst. Felöntjük a fehérborral, és addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor felöntjük a zöldség alaplével, és kevergetés nélkül, nagy lángon 10 percet főzzük. (Fontos, hogy a rizottóval ellentétben a paellánál az alaplevet egyszerre adjuk a rizshez, és ne kevergessük, így fog kialakulni az alján egy ízes, megpörkölődött réteg.)

paella1

4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A 10 perces főzési idő után a rizs tetejét kirakjuk a félretett csirkével, zöldségcsíkokkal, és sütőbe tesszük. 10 percet sütjük, majd megszórjuk az olajbogyókkal, és visszatoljuk a sütőbe további 5-10 percre. Citrommal tálaljuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.