Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyönyörű a színe, készülhet hússal, hallal, tenger gyümölcseivel vagy vegetáriánus módon – ez a paella. Ezúttal csirkés.

A spanyolok egyik leghíresebb ételét ti is könnyen elkészíthetitek otthon. Bár úgy autentikus, de akkor se essetek kétségbe, ha nincs paella készítő edényetek: egy vastag aljú, sütőbe tehető serpenyő is megteszi.
2017. August 24.

 

 

Hozzávalók

4 személyre
  • 2 db kápia paprika
  • fél kis padlizsán
  • 25 dkg csirkemellfilé
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg hámozott paradicsom
  • só, 1 nagy csipet sáfrány
  • 25 dkg paella vagy rizottó rizs
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 15 dkg fekete olajbogyó vegyesen
  • citrom a tálaláshoz

Elkészítés

1. A kápia paprikát kicsumázzuk, kimagozzuk, és a padlizsánnal együtt vékonyan felcsíkozzuk.

2. Egy nagy (vagy két kisebb) sütőbe is helyezhető serpenyőben felhevítjük az olajat, és külön-külön lepirítjuk rajta a felkockázott csirkét és a paprika- és padlizsáncsíkokat. Miután megpirultak, kivesszük a serpenyőből és félretesszük.

3. Ugyanezen az olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, majd ráreszeljük a fokhagymát. A paradicsomokat felkockázzuk, és a hagymás alaphoz öntjük. Összeforgatjuk a sóval és a sáfránnyal, majd rászórjuk a rizst. Felöntjük a fehérborral, és addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor felöntjük a zöldség alaplével, és kevergetés nélkül, nagy lángon 10 percet főzzük. (Fontos, hogy a rizottóval ellentétben a paellánál az alaplevet egyszerre adjuk a rizshez, és ne kevergessük, így fog kialakulni az alján egy ízes, megpörkölődött réteg.)

paella1

4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A 10 perces főzési idő után a rizs tetejét kirakjuk a félretett csirkével, zöldségcsíkokkal, és sütőbe tesszük. 10 percet sütjük, majd megszórjuk az olajbogyókkal, és visszatoljuk a sütőbe további 5-10 percre. Citrommal tálaljuk.

 

Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!