Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Spárgás rizottó

Könnyű, tavaszi fogás a spárgaszeznra.
2020. május 16.

A rizottót bármilyen verzióban nagyon szeretem, de szerintem ezt már mindenki tudja, aki olvassa a receptjeim. Ez most egy spárgával dúsított fogás: a fehér spárga, a parmezán és a krémes rizottó csoda klassz együtt. 

Hozzávalók

4 személyre
  • 50 dkg fehér spárga

  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg rizottó rizs
  • 1 dl száraz fehérbor
  • kb. 1,2 l zöldség víz
  • 8 dkg vaj
  • 1 marék reszelt parmezán
  • 8 baconcsík + egy kevés olaj a sütéshez
  • aprított snidling a díszítéshez

Elkészítés

 

A spárgát megpucoljuk, majd enyhén sós, cukorral és citromlével ízesített vízben (lehetőleg állítva) roppanósra főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd a csúcsokat levágjuk, és a szárakat 1-2 cm-esre feldaraboljuk. 

Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd megdinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor megsózzuk, majd felöntjük egy merőkanál vízzel. Mérsékeljük a lángot, és az vizet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük a rizst.

Közben a bacont serpenyőben, némi olajon vagy más tetszőleges zsiradékon átsütjük. 

Amikor a rizs már megpuhult, az utolsó adag vízzel együtt a spárgadarabokat (a csúcsok kivételével) is hozzáadjuk. Készre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Elkeverjük benne a puha, felkockázott vajat és a reszelt parmezánt. A spárgacsúcsokkal és sült baconnel tálaljuk, finomra aprított snidlinggel díszítjük. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Baconös-sajtos kiflik

Baconös-sajtos kiflik

Hétvégi reggelire?
Epres-vaníliás sütemény

Epres-vaníliás sütemény

Alapsüti, amit egyetlen eperszezonban sem lehet kihagyni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!