Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Epres-vaníliás sütemény

Alapsüti, amit egyetlen eperszezonban sem lehet kihagyni!
2020. május 9.

Mondhatnám, hogy „semmi extra”, és az összetevőket elnézve bizony ez így is van. Viszont annyira krémes, gyümölcsös tavaszi desszert, hogy nem lehet megfeledkezni róla, minden évben elkészítem. És még egy gondolat, mielőtt belefogtok: sem vajat, sem zselatint nem használok a krémbe, pont azért, hogy megmaradjon a könnyű, krémes hatás. 2 lap zselatin nem rontja el, de hűtve enélkül is szépen szeletelhető. 

Hozzávalók

6 nagy szelethez
  • A tésztához:
  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 9 dkg liszt
  • 1 dkg kakaópor
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • A krémhez:
  • 4 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 15 dkg mascarpone
  • 20 dkg eper
  • 1 kis marék szeletelt mandula

Elkészítés

 

A krém elkészítésével kezdjük. 3,5 dl tejet felteszünk forrni, hozzáadjuk a cukrot. A maradék tejben simára keverjük a pudingport. Amikor forr a tej, hozzácsorgatjuk, kevergetve jó sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük, néhányszor átkeverve hagyjuk kihűlni. Pár órára hűtőbe tesszük. 

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat 2-3 percen keresztül verjük a kétféle cukorral. Amikor már sűrű, fényes és krémes, hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport. Simára keverjük, kevés tojásfehérjével fellazítjuk, majd spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. A masszát közepes méretű (kb. 25×15 cm), sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 190 °C-on kb. 15-17 perc alatt megsütjük. Rácsra borítjuk, még melegen lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni. 

A vaníliapudinghoz habverővel hozzákeverjük a mascarponét. Habzsákba szedjük, a sütemény tetejére nyomjuk. A megtisztított epret felcikkezzük, kirakjuk vele a süti tetejét. Tálalásig hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk a szeletelt mandulával, ezt előtte ízlés szerint meg is piríthatjuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kolbászos-zöldbabos rizsszemtészta

Kolbászos-zöldbabos rizsszemtészta

Gyors, ezerképpen variálható ebéd a serpenyőből.
Fűszeres sült sárgarépa

Fűszeres sült sárgarépa

Ez az egyik legfinomabb elkészítési módja a sárgarépának.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?