Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Curry japán stílusban

Láttál már japán (rajz)filmet? Ha igen, akkor tudod, hogy ez pont olyan fogás, mint amilyet a főhősök szoktak nagy átéléssel kanalazni.
2019. október 23.

A curry nem japán, hanem indiai eredetű étel, ez tény. Mégis nagyon népszerű fogás Japánban, körülbelül úgy fogyasztják, mint mi a pörköltöt. A 19. század második felében brit katonák honosították meg az országban, főleg azért, mert igencsak praktikus eledelnek tekintették: viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészült, emellett olcsónak és kifejezetten laktatónak tartották. Én egy japán étteremben kóstoltam először, aztán kialakítottam a saját verziómat. Készülhet lágyabbra vagy karakteresen fűszeresre, kísérletezgessetek! Mutatom, ahogy én szeretem. 

Hozzávalók

4 személyre
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 60 dkg sertéslapocka
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • víz (vagy zöldség alaplé)
  • 1 dl paradicsompüré
  • 60 dkg burgonya
  • 25 dkg sárgarépa
  • 3 cm friss gyömbér
  • 1 bő evőkanál curry fűszerkeverék
  • 1 teáskanál (füstölt) fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő

  • főtt rizs a tálaláshoz

Elkészítés

Egy evőkanál olajat felhevítünk egy nagy lábasban. Rádobjuk a felkockázott húst, erősebb lángon, kevergetve, forgatva fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, finomra aprított vöröshagymát, majd a fokhagymát is, közben mérsékeljük a lángot. Átkeverjük, hagyjuk puhulni a hagymákat, majd felöntjük 1 dl vízzel vagy alaplével és a paradicsompürével. Ezután egyszerű a dolog: folyamatos víz vagy alaplé pótlással majdnem puhára főzzük a húst. Mindig csak egy kevés folyadékot adjunk hozzá, hogy sűrű szaft keletkezzen a lábasban! 

Közben elkészítjük a curry pasztát. A másik evőkanál olajat felhevítjük egy serpenyőben. Ráreszeljük a megpucolt gyömbért, rászórjuk a curryt, a paprikát és a kurkumát, átkeverjük. Beletesszük a szójaszószt is. Közben 1,5 dl hideg vízben simára keverjük a keményítőt, a serpenyőbe csorgatjuk, besűrítjük. 

Ha a hús már szépen puhul, hozzáadjuk a megpucolt, félkarikára vágott sárgarépát és a meghámozott, kisebb kockákra vágott burgonyát. Továbbra is adagolunk hozzá némi vizet vagy alaplevet, valamint hozzáadjuk a curry pasztát is. Én csak ilyenkor szoktam megsózni, illetve ekkor érdemes beállítani az ízeket, ha kell, még adhatunk hozzá fűszereket. Addig főzzük, amíg a krumpli és a répa is megpuhul. Rizzsel tálaljuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kókuszgolyós muffin

Kókuszgolyós muffin

Ha beleharapsz a muffinba, megtalálod az elrejtett kókuszgolyót.
BBQ szószos tarja töltött burgonyacsónakokkal

BBQ szószos tarja töltött burgonyacsónakokkal

Soproni Óvatos Duhaj Porterrel készítve.
Szőlős-mascarponekrémes pite

Szőlős-mascarponekrémes pite

Omlós tészta, lágy, habos krém és mézes párolt szőlő. Egy falat ősz!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.