Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Curry japán stílusban

Láttál már japán (rajz)filmet? Ha igen, akkor tudod, hogy ez pont olyan fogás, mint amilyet a főhősök szoktak nagy átéléssel kanalazni.
2019. October 23.

A curry nem japán, hanem indiai eredetű étel, ez tény. Mégis nagyon népszerű fogás Japánban, körülbelül úgy fogyasztják, mint mi a pörköltöt. A 19. század második felében brit katonák honosították meg az országban, főleg azért, mert igencsak praktikus eledelnek tekintették: viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészült, emellett olcsónak és kifejezetten laktatónak tartották. Én egy japán étteremben kóstoltam először, aztán kialakítottam a saját verziómat. Készülhet lágyabbra vagy karakteresen fűszeresre, kísérletezgessetek! Mutatom, ahogy én szeretem. 

Hozzávalók

4 személyre
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 60 dkg sertéslapocka
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • víz (vagy zöldség alaplé)
  • 1 dl paradicsompüré
  • 60 dkg burgonya
  • 25 dkg sárgarépa
  • 3 cm friss gyömbér
  • 1 bő evőkanál curry fűszerkeverék
  • 1 teáskanál (füstölt) fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő

  • főtt rizs a tálaláshoz

Elkészítés

Egy evőkanál olajat felhevítünk egy nagy lábasban. Rádobjuk a felkockázott húst, erősebb lángon, kevergetve, forgatva fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, finomra aprított vöröshagymát, majd a fokhagymát is, közben mérsékeljük a lángot. Átkeverjük, hagyjuk puhulni a hagymákat, majd felöntjük 1 dl vízzel vagy alaplével és a paradicsompürével. Ezután egyszerű a dolog: folyamatos víz vagy alaplé pótlással majdnem puhára főzzük a húst. Mindig csak egy kevés folyadékot adjunk hozzá, hogy sűrű szaft keletkezzen a lábasban! 

Közben elkészítjük a curry pasztát. A másik evőkanál olajat felhevítjük egy serpenyőben. Ráreszeljük a megpucolt gyömbért, rászórjuk a curryt, a paprikát és a kurkumát, átkeverjük. Beletesszük a szójaszószt is. Közben 1,5 dl hideg vízben simára keverjük a keményítőt, a serpenyőbe csorgatjuk, besűrítjük. 

Ha a hús már szépen puhul, hozzáadjuk a megpucolt, félkarikára vágott sárgarépát és a meghámozott, kisebb kockákra vágott burgonyát. Továbbra is adagolunk hozzá némi vizet vagy alaplevet, valamint hozzáadjuk a curry pasztát is. Én csak ilyenkor szoktam megsózni, illetve ekkor érdemes beállítani az ízeket, ha kell, még adhatunk hozzá fűszereket. Addig főzzük, amíg a krumpli és a répa is megpuhul. Rizzsel tálaljuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kókuszgolyós muffin

Kókuszgolyós muffin

Ha beleharapsz a muffinba, megtalálod az elrejtett kókuszgolyót.
BBQ szószos tarja töltött burgonyacsónakokkal

BBQ szószos tarja töltött burgonyacsónakokkal

Soproni Óvatos Duhaj Porterrel készítve.
Szőlős-mascarponekrémes pite

Szőlős-mascarponekrémes pite

Omlós tészta, lágy, habos krém és mézes párolt szőlő. Egy falat ősz!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!