Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szőlős-mascarponekrémes pite

Omlós tészta, lágy, habos krém és mézes párolt szőlő. Egy falat ősz!
2019. október 10.

Nem mondom, készítettem már gyorsabb sütiket is az Ízes Életre, de igazából ezzel sincs hatalmas munka, inkább csak várakozni kell az egyes fázisok között. Viszont garantálom: megéri! Az egyik kedvenc őszi pitém…

Hozzávalók

egy kb. 24 cm-es kerek formához
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál cukor
  • kevés hideg víz
  • A krémhez és a tetejére:
  • 3 dl tej
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 6-8 dkg porcukor ízlés szerint
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl habtejszín
  • 25-30 dkg szőlő
  • 1 evőkanál méz

Elkészítés

A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. 

A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vékony körré nyújtjuk, és kibéleljük vele a kivajazott piteformát. A szélén körben levágjuk a felesleget, az alját megszurkáljuk villával. A tésztára sütőpapírt borítunk, sütőbabot szórunk rá. 180 °C-ra előmelegített sütőben vakon sütjük 15 percet. Ezután eltávolítjuk a babot a papírral együtt, és további kb. 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük a tésztát. Hagyjuk teljesen kihűlni. 

A krémhez 2 dl tejet felteszünk forrni. A maradék tejben simára keverjük a pudingport, majd a tejhez csorgatjuk, és sűrű pudinggá főzzük. Lehúzzuk a tűzről, letakarjuk, és néhányszor átkeverve hagyjuk teljesen kihűlni. 

A kihűlt pudingba kézi robotgéppel beledolgozzuk a kétféle cukrot és a mascarponét. A hideg tejszínt habbá verjük, majd spatulával a krémbe forgatjuk. A kihűlt pitetésztára halmozzuk, elsimítjuk. 

A szőlőt megmossuk, leszárazzuk, félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk. Finom, édes, puhább szőlőt válasszunk, akár többféle maradékból is készíthetjük, mint most én. Lábasba szórjuk, rácsorgatjuk a mézet, és alacsony lángon összeforgatjuk. Hagyjuk a mézet felolvadni, és még pár percet pároljuk. Ezután megvárjuk, hogy a gyümölcs kihűljön, és a pite tetejére halmozzuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csirkés-zöldséges palacsintabatyu

Csirkés-zöldséges palacsintabatyu

Zöldségek, csirke és kolbász került a batyukba…
Őszi színes vitaminsaláta

Őszi színes vitaminsaláta

Színpompás, egészséges vitaminbomba, erre lesz szükségünk ősszel!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?