Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A kerti sütögetések húsmentes kedvence: quinoás-babos hamburger

Legközelebb ezt a receptet mindenképpen próbáljátok ki!
2017. július 12.

A nagy nyári sütögetések közepette nekem néha jól esik egy-egy húsmentes étel. Ha még nem próbáltátok a quinoát, érdemes tenni vele egy próbát: gluténmentes, teljes értékű fehérjét tartalmaz, kalóriatartalma pedig alacsony.

Bármelyik bioboltban beszerezhető. A burger pedig isteni finom ízkavalkád a sült hagymával, az avokádókrémmel és nem utolsó sorban a kis babpogácsákkal.

 

Hozzávalók

4 burgerhez
  • A burgerekhez:
  • 5 dkg quinoa
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pár csipet őrölt koriander
  • fél kávéskanál őrölt csili
  • 20 dkg vörös kidney bab (konzerv)
  • 1 tojás
  • só, őrölt fekete bors
  • kb. 3 dkg zabkorpa
  • 20 dkg (sárga) cukkini
  • 6 ág kakukkfű
  • 1 teáskanál nádcukor
  • 2 nagy fej lila hagyma
  • 1-2 teáskanál szójaszósz
  • 2 avokádó
  • fél lime kifacsart leve
  • 4 hamburgerzsemle
  • salátalevelek
  • A körethez:
  • 60 dkg apró szemű burgonya
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, őrölt fekete bors
  • A salsához:
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 15 dkg fekete és zöld olajbogyó vegyesen
  • 5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom

Elkészítés

1. A quinoát alaposan átöblítjük, majd bő kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. A köretet is elkezdjük készíteni: a burgonyákat megmossuk, majd bő vízben félpuhára főzzük. Amikor elkészült, félretesszük hűlni, majd megpucoljuk és felcikkezzük.

babquinoaburger1

2. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olívaolaj negyedét, majd a megtisztított, finomra vágott vörös- és fokhagymát megpároljuk rajta. Ízesítjük korianderrel és csilivel, lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.

3. A babot leszűrjük, késes aprítóba tesszük a párolt hagymákkal, a tojással, a sóval és a borssal együtt, majd pépesre törjük. Hozzáforgatjuk a főtt quinoát, ha szükséges, még fűszerezzük, végül annyi zabkorpát teszünk hozzá, hogy nem túl tömény, de formázható keveréket kapjunk. 12 kis pogácsát formázunk belőle. Serpenyőben, 1 evőkanál olívaolajon, egyszer forgatva átsütjük.

4. A maradék olaj egyik felét egy serpenyőben, másik felét pedig egy kis lábasban felhevítjük. A serpenyőben átsütjük a megmosott, felkarikázott cukkinit. Ízesítjük egy kevés sóval és a kakukkfű lecsipkedett leveleivel. A lábasban karamellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a megtisztított, felkarikázott lila hagymát. Erős lángon, kevergetve puhára sütjük, a végén ízesítjük a szójaszósszal.

5. Befejezzük a köretet: egy nagy serpenyőben felmelegítjük a vajat és az olajat, majd a burgonyacikkeket átsütjük rajta. Közben sózzuk, borsozzuk.

6. Az avokádókat megpucoljuk, villával összetörjük. Ízesítjük a lime levével, borssal és egy kevés sóval. A salsa hozzávalóit felaprítjuk, összekeverjük.

7. A hamburgerzsemléket kettévágjuk, belső oldalukat, forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. Megtöltjük a megmosott salátával, a babpogácsákkal, a sült hagymával és cukkinivel, valamint az avokádókrémmel, és mellé tálaljuk a pirított burgonyát és a salsát.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Íme a tökéletes hétvégi ebéd! Serpenyőbe vele!

Íme a tökéletes hétvégi ebéd! Serpenyőbe vele!

Csípős paradicsomos tarja korianderes pirított burgonyával és szezámos uborkasalátával

Pihe-puha, szaftos és sajtos: ez az egyik legjobb kombináció, ami a kelt tésztával történhet: Óriás pizzás csiga

A látványos csigaformát pedig egyáltalán nem nehéz kialakítani, egy vágás, pár tekerés, és már mehet is a sütőbe!
Ilyen az igazi Spaghetti alla Carbonara

Ilyen az igazi Spaghetti alla Carbonara

Krémes és végtelenül finom, egy tányérka Olaszország!

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.