Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pármai padlizsán

Könnyű, húsmentes és nagyon nyári, érdemes miatta bekapcsolni a sütőt!
2019. június 28.

Az egyik kedvenc receptem a pármai padlizsán, azaz a parmigiana di melanzane. Amióta egyszer megkóstoltam Olaszországban, egy kis toszkán városka főterén, nem megy ki a fejemből, nyáron gyakran elkészítem.

Hozzávalók

4 nagy szelethez
  • 2 db közepes méretű padlizsán

  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg paradicsompüré
  • 1 kis ág rozmaring
  • 1 ág oregano
  • 1 kis marék bazsalikomlevél
  • 40 dkg mozzarella sajt
  • parmezán sajt

Elkészítés

A padlizsánokat vékony szeletekre vágjuk (a végeket eltehetjük pl. egy zöldségraguhoz), besózzuk, majd egy tálcára helyezzük. Nehezéket teszünk rájuk, majd hagyjuk 1 órát pihenni. Ezután alaposan átöblítjük, kinyomkodjuk, leitatjuk a szeleteket. 

Éppen egy kevés felhevített olajon (a padlizsán erősen magába szívja az olajat, ezért tényleg csak kenjük ki a serpenyőt) átsütjük a szeleteket, majd ismét papírtörlőre szedjük. 

Felhevítünk közben még egy kevés olajat egy másik serpenyőben, majd a megtisztított, lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Felöntjük a paradicsompürével, megsózzuk, hozzáadjuk a finomra aprított rozmaringot, valamint az oregano leveleit és a felcsíkozott bazsalikomot. Pár perc alatt összefőzzük. 

Jöhet a rétegezés. Egy sütőtál alját kikenjük kevés olajjal, és teszünk rá némi paradicsomszószt. Erre jön egy réteg padlizsán, egy réteg mozzarella, majd ízlés szerinti mennyiségű reszelt parmezán. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak (én 3-4 réteget szoktam készíteni), a teteje mozzarella legyen. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percet sütjük. Melegen, olvadozó sajttal a legfinomabb!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Grillsajtos hamburger

Grillsajtos hamburger

Ki ne szeretné a grillezett sajtot? Ráadásul egy finom hamburgerbe pakolva?
Kakukkfüves pizzarudak

Kakukkfüves pizzarudak

Estére borozást terveztek? Akkor ezt a sós rágcsát muszáj megsütnötök!
3 nyári köret – a tésztás, az újkrumplis és a paradicsomos

3 nyári köret – a tésztás, az újkrumplis és a paradicsomos

Grilleztek vagy egy jó sült csirkét készítetek ebédre? Az sem mindegy, mivel tálaljátok, válogassatok Zita szuper köretei közül!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.