Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pármai padlizsán

Könnyű, húsmentes és nagyon nyári, érdemes miatta bekapcsolni a sütőt!
2019. June 28.

Az egyik kedvenc receptem a pármai padlizsán, azaz a parmigiana di melanzane. Amióta egyszer megkóstoltam Olaszországban, egy kis toszkán városka főterén, nem megy ki a fejemből, nyáron gyakran elkészítem.

Hozzávalók

4 nagy szelethez
  • 2 db közepes méretű padlizsán

  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg paradicsompüré
  • 1 kis ág rozmaring
  • 1 ág oregano
  • 1 kis marék bazsalikomlevél
  • 40 dkg mozzarella sajt
  • parmezán sajt

Elkészítés

A padlizsánokat vékony szeletekre vágjuk (a végeket eltehetjük pl. egy zöldségraguhoz), besózzuk, majd egy tálcára helyezzük. Nehezéket teszünk rájuk, majd hagyjuk 1 órát pihenni. Ezután alaposan átöblítjük, kinyomkodjuk, leitatjuk a szeleteket. 

Éppen egy kevés felhevített olajon (a padlizsán erősen magába szívja az olajat, ezért tényleg csak kenjük ki a serpenyőt) átsütjük a szeleteket, majd ismét papírtörlőre szedjük. 

Felhevítünk közben még egy kevés olajat egy másik serpenyőben, majd a megtisztított, lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Felöntjük a paradicsompürével, megsózzuk, hozzáadjuk a finomra aprított rozmaringot, valamint az oregano leveleit és a felcsíkozott bazsalikomot. Pár perc alatt összefőzzük. 

Jöhet a rétegezés. Egy sütőtál alját kikenjük kevés olajjal, és teszünk rá némi paradicsomszószt. Erre jön egy réteg padlizsán, egy réteg mozzarella, majd ízlés szerinti mennyiségű reszelt parmezán. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak (én 3-4 réteget szoktam készíteni), a teteje mozzarella legyen. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percet sütjük. Melegen, olvadozó sajttal a legfinomabb!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Grillsajtos hamburger

Grillsajtos hamburger

Ki ne szeretné a grillezett sajtot? Ráadásul egy finom hamburgerbe pakolva?
Kakukkfüves pizzarudak

Kakukkfüves pizzarudak

Estére borozást terveztek? Akkor ezt a sós rágcsát muszáj megsütnötök!
3 nyári köret – a tésztás, az újkrumplis és a paradicsomos

3 nyári köret – a tésztás, az újkrumplis és a paradicsomos

Grilleztek vagy egy jó sült csirkét készítetek ebédre? Az sem mindegy, mivel tálaljátok, válogassatok Zita szuper köretei közül!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!