Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Római gnocchi

Nem teljesen klasszikusan...
2020. April 24.

A nevével ellentétben a római gnocchi egyáltalán nem úgy készül, mint a hagyományos gnocchi. Búzadarából tejjel, vajjal és parmezánnal készül, majd sütőben sütik készre. Általában így tálalják önmagában, én viszont még egy jó kis feltéttel is megpakoltam. 

Hozzávalók

4 személyre
  • A gnocchihoz:
  • 1 l tej
  • 12 dkg vaj
  • só, őrölt fekete bors
  • 25 dkg búzadara
  • 8 dkg reszelt parmezán sajt + a tálaláshoz
  • 3 nagy tojássárgája
  • A feltéthez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darált hús (sertés vagy sertés-marha mix)
  • 25 dkg paradicsompüré

  • 1 marék bazsalikomlevél
  • 15 dkg koktélparadicsom

Elkészítés

 

A tejet felforraljuk a vaj 2/3-ával, a sóval és a borssal. Beleszórjuk a búzadarát, majd folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a parmezán 2/3-át, majd miután egy kicsit kihűlt, simára keverjük a tojássárgájákkal is. Kivajazott, lapos formába öntjük (kb. 1,5-2 cm vastagságú legyen), letakarjuk, majd miután teljesen kihűlt, hűtőbe tesszük megdermedni. 

A megdermedt masszából korongokat szaggatunk (vagy ha nem szeretnénk maradékokat, felkockázzuk), majd vajjal kikent sütőtálba sorakoztatjuk a darabokat. A tetejére rászórjuk a megmaradt sajtot és a többi apró kockára vágott vajat. 180 °C-os sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. 

A feltéthez egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Ráreszeljük a megpucolt fokhagymát, majd mehet rá a darált hús. Erős lángon lepirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és egy kevés vizet. Megsózzuk, lassú tűzön sűrű raguvá főzzük. Végül hozzákeverjük a felcsíkozott bazsalikomleveleket és a megmosott, cikkekre vágott koktélparadicsomot. Még 1-2 percig főzzük. 

A kész ragut a gnocchira halmozzuk, parmezánnal meghintve tálaljuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Baconös-tojásos melegszendvics

Baconös-tojásos melegszendvics

Mondd másképp: szalonnás tojás!
Ropogós granola

Ropogós granola

Az egyik legfinomabb reggeli. Vigyázat, függőséget okoz!
Gyümölcsrizses palacsinta

Gyümölcsrizses palacsinta

Édes és laktató finomság, mert néha a legegyszerűbb dolgok esnek a legjobban.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!