Római gnocchi
A nevével ellentétben a római gnocchi egyáltalán nem úgy készül, mint a hagyományos gnocchi. Búzadarából tejjel, vajjal és parmezánnal készül, majd sütőben sütik készre. Általában így tálalják önmagában, én viszont még egy jó kis feltéttel is megpakoltam.
Hozzávalók
4 személyre- A gnocchihoz:
- 1 l tej
- 12 dkg vaj
- só, őrölt fekete bors
- 25 dkg búzadara
- 8 dkg reszelt parmezán sajt + a tálaláshoz
- 3 nagy tojássárgája
- A feltéthez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg darált hús (sertés vagy sertés-marha mix)
- 25 dkg paradicsompüré
- só
- 1 marék bazsalikomlevél
- 15 dkg koktélparadicsom
Elkészítés
A tejet felforraljuk a vaj 2/3-ával, a sóval és a borssal. Beleszórjuk a búzadarát, majd folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a parmezán 2/3-át, majd miután egy kicsit kihűlt, simára keverjük a tojássárgájákkal is. Kivajazott, lapos formába öntjük (kb. 1,5-2 cm vastagságú legyen), letakarjuk, majd miután teljesen kihűlt, hűtőbe tesszük megdermedni.
A megdermedt masszából korongokat szaggatunk (vagy ha nem szeretnénk maradékokat, felkockázzuk), majd vajjal kikent sütőtálba sorakoztatjuk a darabokat. A tetejére rászórjuk a megmaradt sajtot és a többi apró kockára vágott vajat. 180 °C-os sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A feltéthez egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Ráreszeljük a megpucolt fokhagymát, majd mehet rá a darált hús. Erős lángon lepirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és egy kevés vizet. Megsózzuk, lassú tűzön sűrű raguvá főzzük. Végül hozzákeverjük a felcsíkozott bazsalikomleveleket és a megmosott, cikkekre vágott koktélparadicsomot. Még 1-2 percig főzzük.
A kész ragut a gnocchira halmozzuk, parmezánnal meghintve tálaljuk.