Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Nyílnak a bodzavirágok! Idén se hagyjátok ki a gyűjtést, mutatjuk, hogy miért érdemes felkutatni a rejtett bodzabokrokat!

2019. május 27.

Rövid ideig tart a szezon, most érdemes körülnézni a környéketeken. Mi hétvégén Budapest határában már mindenfelé láttunk kinyílt vagy éppen nyílófélben lévő bokrokat, így a jövő hetünk biztosan a bodzáról (is) fog szólni.

 

Miért egészséges?

Gazdag C- és B-vitaminban, illetve a nyár elején rendkívül fontos A-vitamin is bőven fellelhető benne. Vasat, káliumot, kalciumot szintén tartalmaz, így jó hatással van a vérképzésre, valamint segít a csontok épségének megőrzésében. Immunerősítő, vizelethajtó és vértisztító hatású, sőt még megfázásos betegségek esetén is bevethető, hiszen jól oldja a felső légúti hurutokat. Régen a bodzavirágból készült főzettel duzzanatokat is borogattak.  

 

Hol, hogyan és mikor? Így gyűjtsük a bodzavirágot!

1. Próbáljunk minél messzebb kerülni a forgalmas autóutaktól. Igaz, hogy jóval egyszerűbb az út mentén kipattanni a kocsiból, de jobb „megküzdeni” a virágokért, így nem a szennyezett példányok kerülnek majd a konyhánkba.

2. Gyűjtsük kosárba vagy ládába, hogy a leszedett virágok a felhasználásig is kapjanak levegőt, ne zsúfoljuk szatyorba! Szintetikus csomagolóanyagban hamar elkókadnak, megfonnyadnak.

3. Csak az érett virágokat szedjük le! Érdemes minden nap figyelni, hogy mikor borul virágba a közelben található bodzabokor, hiszen a bimbók hashajtó hatásúak, és az ízük sem az igazi.

4. Fontos, hogy csak az ernyők kerüljenek a kosarunkba, a többi rész mérgező lehet!

5. Minél hamarabb használjuk fel a leszedett virágokat! Készítsük el frissen, vagy ha később szeretnénk felhasználni, szárítsuk meg száraz, hűvös helyen.

 

Kedvencünk, a rántott bodzavirág

Szörp, szirup és tea, italok terén nincs új a nap alatt, sőt, aki szeretné, még alkoholos likőrt is készíthet a leszedett bodzavirágokból. A mi kedvencünk azonban egy isteni desszert, a rántott bodzavirág.

 

Hozzávalók (4 személyre):

kb. 15 db friss bodzavirág

2 db tojás

1/2 biocitrom lereszelt héja

1 csipet só

1 evőkanál cukor

1 zacskó vaníliás cukor

kb. 1,5 dl szódavíz

15-17 dkg liszt

bő olaj a sütéshez

fahéj, méz vagy porcukor a tálaláshoz

 

A bodzavirágokat alaposan kirázzuk és megtisztítjuk: folyó víz alatt megmossuk, majd óvatosan szárazra töröljük. 

A tojásokat kikeverjük a lereszelt citromhéjjal, a csipet sóval, a kétféle cukorral, a szódavízzel és a liszttel. Jó sűrű tésztát kell kapnunk, a szódavíz és a liszt pontos mennyisége függ a tojások nagyságától. 

A friss bodzavirágokat egyenként a palacsintatésztába mártjuk, majd közepesen forró olajban aranysárgára sütjük. Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.

Fahéjjal, mézzel vagy porcukorral tálaljuk.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Most aztán tényleg bodza!

Most aztán tényleg bodza!

Murphy – Isten tudja, hányadik – törvénye: mindig a legforgalmasabb autóutak mellett nőnek a leggazdagabban virágzó bodzabokrok.
Bodzás kölesgombóc (gluténmentes)

Bodzás kölesgombóc (gluténmentes)

Könnyű és szuperegészséges desszert eperrel és bodzával, egy tartalmasabb leves után kiváló második fogás.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.