Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan főzzünk csöves kukoricát a mikrohullámú sütőben?

2020. July 23.

A főtt kukorica éppen annyira hozzátartozik a nyárhoz, mint a fagyi és lángos. De kinek esne jól egy nagy lábas forrásban lévő víz mellett ácsorogni az amúgy is forró konyhában? Akik már lemondtak egy finom kukoricáról csak azért, mert nem szerettek volna belefogni a kényelmetlen folyamatba, azok számára jelenthet megoldást a mikrohullámú sütő. 

De miért is olyan nagyszerű így megfőzni a kukoricát? Egyrészt minimális előkészítést igényel, másrészt pedig sokkal könnyebben főzhetünk kisebb mennyiséget: ha szeretnénk, akár 1-2 csövet is elkészíthetünk. 

A friss és zsenge nyári kukorica szerencsére nem igényel sok hőkezelést. Hagyjuk rajta a zöld leveleket, így tegyük a mikróba. Ezáltal a meleget és a nedvességet bezárjuk a kukoricába, a kukoricaszemek pedig egyenletesen főnek-párolódnak készre. Miután kivettük a mikróból, hagyjuk pár percig állni és hűlni a kukoricákat. Akkor is, ha nem érezzük túl melegnek – belül attól még tűzforróak lehetnek! 

 

Lássuk lépésről lépésre, hogyan készítsük!

1. Helyezzünk 1-4 kukoricát (tisztítás nélkül) a mikrohullámú sütőbe, egy rétegben. Tehetjük mikrózható tányérra vagy közvetlenül a forgótányérra. Ha 4-nél több kukoricát szeretnénk megfőzni, akkor készítsük több részletben. 

2. Ha csak 1-2 kukoricát teszünk a mikróba, akkor 3 percet készítsük a legmagasabb fokozaton, 3-4 kukorica esetén növeljük a főzési időt 4 percre. Ha kimondottan puhán szeretjük a kukoricát vagy nagyobb darabokat választottunk, adjunk a főzési időhöz további 1-1 plusz percet. (Mivel a mikrosütők teljesítménye változó, az első alkalommal érdemes tesztelni, hogy pontosan mennyi időre van szükség.) 

3. Vegyük ki az elkészült kukoricákat, és hagyjuk kicsit hűlni. Tálaljuk melegen, sóval, fűszervajjal. Sőt! A főtt kukoricákat a grillre is rádobhatjuk. Jó tudni, hogy a kukorica héja megőrzi a meleget. Ha több adagban készítjük (például vendégeknek), ne pucoljuk meg, csak a végén, egyszerre, így az első adag sem fog kihűlni. 

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kukoricasütés 3 módon

Kukoricasütés 3 módon

Hogy a leggyorsabb? Grillen? Mikróban? Vagy a lábasban?
14 kukoricás receptünk

14 kukoricás receptünk

Szezonja van! Elő a főtt kukoricával!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!