Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Kezdődik a szüret! Mit készítsünk levendulából?

2020. június 27.

Június második felében az ország számos pontján látogathatók a levendulamezők, és kezdetét veszi a „szedd magad!” virággyűjtés. Mi tavaly egy Budapest környéki településen próbáltuk ki a gyűjtögetést, illetve Tihanyban is jártunk, és elmondhatjuk: hatalmas élmény, legalább egyszer mindenkinek át kell élnie! Akár eljutunk egy lila mezőre, akár leszedett csokrokat vásárolunk a piacon, a molyűzés és az illatosítás mellett a konyhában is hasznát vehetjük a vegyszermentes körülmények között termesztett növénynek. Keksztől az italig, fűszertől a tortáig – a levendula igazán sokoldalú! 

A jól leöblített növény virágát szedés után frissen és szárítva is felhasználhatjuk. Érdemes már most gondolni az „ínséges” időkre, és lemorzsolgatva aromazáró dobozokban eltenni a virágokból. Bár sokan csak süteményekben tudják elképzelni az illatozó lila virágot, valójában sós ételekhez is remekül passzol. Egy fontos: csak mértékkel használjuk! Ha „túltoljuk”, átveszi az uralmat az ételen, finoman adagolva viszont igazán harmonikus. Nézzünk néhány izgalmas felhasználási módot! 

 

Fűszersó és ízesített cukor 

Vegyünk egy tálka sót vagy cukrot (ha díszítéshez szánjuk, porcukrot), és tegyünk bele 2-3 ágacska szárított levendulát. Mielőtt használni kezdjük, várjunk pár napot, hogy a só és a cukor átvegye a virág aromáit. A levendulás sót sült húsok sütéséhez használhatjuk, csak dörzsöljük be, mielőtt a tepsibe kerülnek. A porcukor citromos sütikhez az egyik legfinomabb. 

 

Burgonya 

Provence-i módra készített újkrumpli? Jól hangzik? A serpenyőbe vagy a sütőtálba készített burgonyákra szórjunk egy kevés szárított levendulavirágot (vagy helyezzünk a tetejükre néhány ágacskát). Adjunk hozzá még rozmaringot, kakukkfüvet, tengeri sót, és már süthetjük is. 

 

Szirup és szörp 

Egy nagy csokor frissen szedett levendulát úgy is eltehetünk télire, ha szirupot vagy szörpöt főzünk belőle. Sőt! Alkoholos italokhoz is felhasználhatjuk. 

 

Sütemények 

Említettük már a citromos süteményt. Citrusokkal valóban mennyei, de emellett a cseresznyét, meggyet, málnát, szedret is feldobja, sárga- és őszibarackkal pedig egyenesen ellenállhatatlan. Túróval, étcsokival, vaníliával is bátran kísérletezzünk. Adhatjuk kekszek tésztájához vagy kevert tésztákhoz sütés előtt, de ha szimpatikusabb, a mozsárban porrá tört levendulát tortakrémekhez és sütés nélküli túró- és sajttortákhoz is keverhetjük. 

 

Tejszínhab 

Ha egyszerűbb levendulás varázslatra vágyunk, kevés forró tejszínbe áztassunk levendulavirágot. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. Közben verjünk fel egy jó adag tejszínhabot pici porcukorral vagy vaníliás cukorral, illetve az ízesített tejszínnel. Csokitortához (is) ajánljuk! 

 

Fagyi 

Ha házi fagyit készítünk, a porított levendulavirágot nyugodtan hozzákeverhetjük a masszához. Vagy levendulasziruppal is ízesíthetjük a hűsítő desszertünket. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Barackos-levendulás sajttorta

Könnyű nyári süti, amihez még a sütőt sem kell bekapcsolni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?