Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A saláta is lehet teljes értékű étkezés! Ha így készíted, tökéletes könnyű ebéd lesz belőle

2020. július 22.

Persze senkit sem szeretnénk lebeszélni a lakomának is beillő ebédekről és vacsorákról. Tény azonban, hogy a nagy melegben jobban esnek a könnyebb ételek. Ám attól, hogy valami kevésbé nehezít el, azaz elmarad a „kajakóma”, még lehet tápláló. 5 tippet mutatunk, segítségükkel a nyárias saláták teljes értékű étkezésekké válnak. 

 

Adjunk hozzá gabonát! 

Egészen pontosan gabonát vagy álgabonát. Jó választás a főtt bulgur és az árpagyöngy (azaz a gersli), de ha gluténmentes alternatívát keresünk, a köles, a quinoa és a hajdina is kiváló lesz a salátánkba. És akkor még nem beszéltünk a rizsről! Lehet fehér, de jó, ha tudjuk, hogy a barna rizstől tovább fogjuk jóllakottnak érezni magunkat. 

 

Zöldség, zöldség, zöldség 

Igen, most kell kihasználni, hogy ennyi zöldség áll a rendelkezésünkre! Adjunk a zöld levelekhez sok-sok uborkát, hagymaféléket. Ne csak nyers zöldségekben gondolkozzunk! A sült sárgarépa, pirított cukkini, padlizsán, paprikák vagy az igazán nyárias főtt kukorica szintén salátáért kiált. 

 

Gyümölcs? Miért ne? 

Izgalmas sós saláták készíthetők gyümölcsökkel is. A görög- és sárgadinnye mellett jó alapanyag az őszibarack, a málna, az alma és az áfonya is. Az áfonya remekül harmonizál a rukkolával, az alma szuper alapanyaga a Waldorf salátának, a málna finom bazsalikommal, a dinnyék és barackok pedig kitűnő párost alkotnak a különböző sonkákkal, a mozzarellával, további friss sajtokkal és a sósabb fetával. 

 

Turbózzuk fel! 

Ahogy az előző pontban már említettük, sonkacsíkok és kockázott vagy morzsolt sajt is mehet a salátánkba. Ha nem diétázunk, a gabonák, álgabonák mellett vagy helyett pirított rozskenyérkockákat is szórhatunk a keverőtálba. Főtt tojás, pirított kolbász vagy szalonna? Ezek már laktatóbb összetevők, de a könnyű zöldek mellé bátran bevállalhatjuk. És bár más műfaj, de egy behűtött tésztasaláta sem megvetendő ilyenkor. 

 

Kell a dresszing! 

Ha nem kívánjuk a tömény, majonézes önteteket, váltsunk olívaolajra, balzsamecetre, citrom- vagy lime-lére. Jöhet még a natúr vagy görög joghurt, illetve adhatunk friss, finomra aprított zöldfűszereket is a dresszinghez. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!