Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Kánikula-ételek: mit főzzünk, ha tartósan 30 °C fölé kúszik a hőmérő higanyszála?

2020. június 29.

Van, aki egész évben a forró napokat várja, más legszívesebben elmenekülne a kánikula elől. Egy biztos, meleg ide vagy oda, enni kell, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit. És az sem, hogy mennyi időbe tart elkészíteni, hiszen a forró főzőlap vagy sütő mellett ki szeretne hosszasan ácsorogni?

 

Néha elég a leves 

Felejtsük el egy időre a forró, gőzölgő leveseket, és készítsünk inkább hűsítő kanalaznivalókat. Választhatunk gyümölcsleveseket, ezek tejjel, tejszínnel egyaránt finomak, a sűrítésükről pedig keményítő- vagy pudingpor gondoskodhat. Ha inkább sósra vágyunk, jöhetnek a nyári zöldséglevesek vagy például egy könnyű, akár húsmentes, fejtett babból főzött leves. Az olasz minestrone (vegyes zöldségleves) is a nyarat idézi, illetve most érkezett el a szezonja a friss paradicsomból főzött paradicsomleveseknek is. És még két extra finomság: szuper hűsítő levest főzhetünk a kovászos uborka levéből, és a spanyolok híres gazpachójáról se feledkezzünk meg! A hideg, paradicsomos-zöldséges levest még főzni sem kell, elég összeállítani, aztán mehet érni a hűtőbe. 

 

Könnyű főzelékek 

Itt az ideje a könnyű főzelékeknek! Ha a szezonális kedvencekből, például vajtökből vagy cukkiniből készült főzelékeket önmagukkal (egy merőkanálnyi főzeléket turmixoljunk le, majd csorgassuk vissza a lábasba, és forraljunk még egyet rajta) vagy egy kis zabbal sűrítjük, máris nem fogjuk olyan „vastagnak” érezni. Ízesítsük friss zöldfűszerekkel, például kaporral vagy oregánóval. A feltét is legyen könnyű! Ebben a melegben elég pár fokhagymás csirkenyárs vagy tengeri halfiléből készült halfasírt is a főzelékünk mellé. 

 

Halak 

Folytassuk a sort az előbb említett halakkal! A forróságban még az is jól fog lakni egy könnyű halas fogással, aki télen a legszívesebben kérne még mellé a biztonság kedvéért egy termetes darab rántott húst. Ne süssük bő olajban! Grillezzük sütőben, vagy az is jó megoldás, ha serpenyőben, épp egy kevés olajon sütjük készre. Ízesíthetjük frissítő citrommal, tálalhatunk mellé salátát. 

 

Tésztasaláták 

Könnyű, de laktató, ráadásul a hűtőben érnek össze az ízek, így még hűsít is. Tálalhatjuk köretként, de ha kerül bele hús, akár főételként is megállja a helyét egy forró napon. Használjunk rövidebb fajtájú tésztát, például pennét. Fontos szabály, hogy a kifőtt tésztát hagyjuk jól kihűlni, különben magába szívja a dresszinget. A dresszing lehet tejfölös-majonézes, de ha ezt túl „töménynek” érezzük, jó választás a joghurtos öntet is. Keverjük össze a tésztával, adjunk hozzá nyers, főtt (konzerv) vagy sült zöldségeket, fűszerezzük sóval, borssal. Mehet bele hideg, apró kockákra vágott sült csirke, sonkacsíkok vagy akár egy tonhalkonzerv is. 

 

És mi lesz a desszerttel? 

Fagyi, jégkrém, pohárkrémek és sütés nélküli torták, desszertek – még akkor is ennyi finomság közül választhatunk, ha semmi kedvünk sincs bekapcsolni a sütőt. Igaz, a házi fagyira vagy desszertre rá kell készülnünk, hiszen pár óra azért kell, hogy szépen kifagyjon a fagyasztóban. A kekszes-gyümölcsös, túrós, tejszínhabos vagy éppen főzés nélküli pohárdesszertek viszont igazán ripsz-ropsz édességek. A tiramisunak vagy a sütés nélküli, kekszes alapú túró- és sajttortáknak szintén kell egy kis idő a hűtőben, de ha előző este elkészítjük, másnap ebéd után már csak tálalni kell. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?