Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mire figyeljünk a nyári hőségben a konyhában?

2022. July 13.

Nyáron, a nagy melegben kicsit körültekintőbben kell kezelnünk az élelmiszereket. Mutatjuk, hogy mire kell különösen figyelni, hogy ilyenkor is biztonságos maradjon a konyhánk. 

 

Magas hőmérséklet

Az egyik probléma a magas hőmérséklet lehet, ami miatt az ételek sokkal gyorsabban romlásnak indulnak. A nyers húsoknál eleve odafigyelve kell eljárni és hűtve tárolni, itt most fokozottan érvényesül a körültekintés. Vásárlás után azonnal hűteni kell, hisz már eleve a hazafelé úton is melegebb van. A nyers hús eltarthatósága jelentősen csökkenhet, erre is ügyeljünk. 

A baromfihús eleve kevesebb ideig őrzi meg minőségét, mint például a marha vagy a bárány, érdemes tehát még aznap felhasználni, vagy mihamarabb fagyasztóba tenni. A friss halról nem is beszélve! A legtöbb hal – hasonlóan a baromfihúshoz – csak nagyon rövid ideig tárolható. A feldolgozott hústermékek csak egy ideig tolerálják a meleget, a felvágottak és virslik szintén kényesebbek, de még a száraz kolbász és a szalonna is. 

Aztán itt van a tojás, amit egyébként nem feltétlenül kell hűteni, de biztosítani kell a 20 Celsius-fok alatti hőmérsékletet. Ha nincs hűvösebb kamránk, inkább tegyük be a hűtőbe.

A tejtermékek hasonlóan gyorsan megadják magukat, hiába tartós tejet veszünk, ha felnyitjuk, már sokkal könnyebben romlik. A nyers tejben különböző egészségre ártalmas baktériumok vannak, ezért ilyenkor fokozottan figyeljünk a felforralásra, majd a hűtésre.

Itt vannak még az édességek. A csoki nagyon gyorsan olvad, ilyenkor hűtőben a helye!

 

Még több praktika: 7 dolog, amit ne tegyél be a mosogatógépbe

 

Erős napfény

A másik problémaokozó a nagyon erős napfény. Nem tesz jót gyakorlatilag egyik élelmiszernek sem, még a száraz, tartósaknak sem. Ha erősen besüt a nap a konyhába, figyeljünk arra, hogy ne érje napfény az üdítőket, a zöldségeket, gyümölcsöket és a tojást se. A napfény megfakítja a színes ételeket és elveszi az aromájukat. Ilyenek a szárított zöldfűszerek és a porfűszerek is. Nem véletlenül tartjuk a pirospaprikát sötét üvegben vagy tasakban. Óvjuk a napfénytől is! A színes tészták és a száraz hüvelyesek is gyorsan megfakulnak. 

 

Rovarok

Bár egyre jobb módszerek léteznek a rovarok házon kívül szorítására, azért mégiscsak betéved néha egy-egy légy. Lezáratlanul épp ezért ne hagyjunk elöl semmit, még a frissen sütött süteményt sem. Ilyenkor aranyat ér a régi klasszikus élelmiszerháló fedél. Előkerülnek a hangyák is, amint megjelennek, keressük meg, hogy honnan jöhetnek, és gondoskodjunk mielőbb a távozásukról.

 

A hűtő

Nyáron sokkal többet nyitogatjuk, emiatt a hűtő is könnyebben átmelegszik. Figyeljünk arra, hogy ne tartsuk sokáig nyitva, gyorsan zárjuk. A nagyon kényes ételeket tegyük hátra.

Összességében tehát aminek hideg kell, az mielőbb kerüljön a hűtőbe vagy a fagyasztóba, amit a fénytől kell óvnunk, az menjen a kamrába (vagy tegyük sötét tárolóba), és ne feledkezzünk meg a rovarokról sem.

 

Kapcsolódik:

Íme a lista: ezeket az ételeket nem érdemes lefagyasztani

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nem telhet el nyár lángos nélkül!

Nem telhet el nyár lángos nélkül!

Cikkünkben alapreceptet is mutatunk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!