Mire figyeljünk a nyári hőségben a konyhában?
2022. July 13.Nyáron, a nagy melegben kicsit körültekintőbben kell kezelnünk az élelmiszereket. Mutatjuk, hogy mire kell különösen figyelni, hogy ilyenkor is biztonságos maradjon a konyhánk.
Magas hőmérséklet
Az egyik probléma a magas hőmérséklet lehet, ami miatt az ételek sokkal gyorsabban romlásnak indulnak. A nyers húsoknál eleve odafigyelve kell eljárni és hűtve tárolni, itt most fokozottan érvényesül a körültekintés. Vásárlás után azonnal hűteni kell, hisz már eleve a hazafelé úton is melegebb van. A nyers hús eltarthatósága jelentősen csökkenhet, erre is ügyeljünk.
A baromfihús eleve kevesebb ideig őrzi meg minőségét, mint például a marha vagy a bárány, érdemes tehát még aznap felhasználni, vagy mihamarabb fagyasztóba tenni. A friss halról nem is beszélve! A legtöbb hal – hasonlóan a baromfihúshoz – csak nagyon rövid ideig tárolható. A feldolgozott hústermékek csak egy ideig tolerálják a meleget, a felvágottak és virslik szintén kényesebbek, de még a száraz kolbász és a szalonna is.
Aztán itt van a tojás, amit egyébként nem feltétlenül kell hűteni, de biztosítani kell a 20 Celsius-fok alatti hőmérsékletet. Ha nincs hűvösebb kamránk, inkább tegyük be a hűtőbe.
A tejtermékek hasonlóan gyorsan megadják magukat, hiába tartós tejet veszünk, ha felnyitjuk, már sokkal könnyebben romlik. A nyers tejben különböző egészségre ártalmas baktériumok vannak, ezért ilyenkor fokozottan figyeljünk a felforralásra, majd a hűtésre.
Itt vannak még az édességek. A csoki nagyon gyorsan olvad, ilyenkor hűtőben a helye!
Még több praktika: 7 dolog, amit ne tegyél be a mosogatógépbe
Erős napfény
A másik problémaokozó a nagyon erős napfény. Nem tesz jót gyakorlatilag egyik élelmiszernek sem, még a száraz, tartósaknak sem. Ha erősen besüt a nap a konyhába, figyeljünk arra, hogy ne érje napfény az üdítőket, a zöldségeket, gyümölcsöket és a tojást se. A napfény megfakítja a színes ételeket és elveszi az aromájukat. Ilyenek a szárított zöldfűszerek és a porfűszerek is. Nem véletlenül tartjuk a pirospaprikát sötét üvegben vagy tasakban. Óvjuk a napfénytől is! A színes tészták és a száraz hüvelyesek is gyorsan megfakulnak.
Rovarok
Bár egyre jobb módszerek léteznek a rovarok házon kívül szorítására, azért mégiscsak betéved néha egy-egy légy. Lezáratlanul épp ezért ne hagyjunk elöl semmit, még a frissen sütött süteményt sem. Ilyenkor aranyat ér a régi klasszikus élelmiszerháló fedél. Előkerülnek a hangyák is, amint megjelennek, keressük meg, hogy honnan jöhetnek, és gondoskodjunk mielőbb a távozásukról.
A hűtő
Nyáron sokkal többet nyitogatjuk, emiatt a hűtő is könnyebben átmelegszik. Figyeljünk arra, hogy ne tartsuk sokáig nyitva, gyorsan zárjuk. A nagyon kényes ételeket tegyük hátra.
Összességében tehát aminek hideg kell, az mielőbb kerüljön a hűtőbe vagy a fagyasztóba, amit a fénytől kell óvnunk, az menjen a kamrába (vagy tegyük sötét tárolóba), és ne feledkezzünk meg a rovarokról sem.
Kapcsolódik: