Nem telhet el nyár lángos nélkül!
Nekünk is vannak nagyon ikonikus nyári ételeink, ilyen például a főtt kukorica, a sült hekk, illetve a legismertebb és legnépszerűbb, a lángos. Lángost nemcsak nyáron eszünk, egész éves étek, mégis valahogy a strandokon egész egyszerűen kihagyhatatlan.
Történelme
Az, hogy a törököktől vagy a rómaiaktól vettük át, vitatott kérdés. Ami biztos, hogy régen a kenyérsütésnél a kenyértészta maradékából készült. Általában hetente egyszer sütöttek a házaknál kenyeret, és olyankor a dagasztóteknő alján maradt tésztából lapított kenyérlángost sütöttek a bemelegített kemencében. Ez volt a langalló, ezt kenték meg tejföllel és szórtak rá hagymát, jobb módúak pedig szalonnát is. Aztán ahogy eltűnt a házi kenyérsütés, úgy tűnt el a langalló is a konyhából. Az ’50-es években fedezték fel ismét ezt a kelt tésztát, de ekkor már nem kemencében, hanem olajban sütötték ki. Ezt hívjuk ma lángosnak.
Még több praktika: Legyél a blansírozás mestere!
Hogyan készül hagyományosan?
Az élesztőt tejben, kis cukorral felfuttatjuk. Ez a kovász kerül a lisztbe kevés olajjal. Langyos sós tejjel vagy vízzel lágy, kicsit ragacsos tésztát gyúrunk belőle. Legalább fél órát pihentetjük. Fontos, hogy a tészta ne száradjon ki, ezért kicsit megszórjuk liszttel, és letakarjuk tiszta ruhával. Miután megkelt, kisebb darabokat tépkedünk ki a tésztából, kézzel lelapogatjuk és kihúzgáljuk kör alakúra, és ezt eresztjük bele a forró olajba. Miután mindkét oldala megsült, alaposan lecsepegtetjük és már fogyasztható is. Sőt, a lángos frissen jó, amikor áll egy ideje, már nem az igazi.
Alaprecept:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2,5 dl víz
1 teáskanál só
3 evőkanál olaj
Mi kerül rá?
Tetejére klasszikusan fokhagymás kenés, tejföl és sajt kerül, vagy ezek kombinációja. Manapság már többféle feltéttel kapható, és készíthetjük így mi is. Szórhatunk rá juhtúrót, lila hagymát, gombát, kukoricát, esetleg friss salátát. Lecsóval vagy szeletelt rántott hússal is ehetjük. Pörkölt is tehető a tetejére (az azért már nagyon üt…), vagy dinsztelt káposzta. Nem idegen ma már a sárgabaracklekváros sem.
A tésztája is variálható, van kefires verzió, vagy keverhetünk a tésztába főtt burgonyát, párolt káposztát. Mi több, tölthetjük is gyakorlatilag bármivel.
Hogyan készül a büfék fokhagymás kenegetője?
A lehető legegyszerűbben. A lereszelt fokhagymát besózzuk, csorgatunk rá pár csepp olajat és felöntjük kevés vízzel. Átkevergetjük és kész is.
Ezt már olvastad?