Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Tudtad, hogy vannak hagyományos pünkösdi ételek?

2022. June 1.

A magyarok szeretnek enni! Kimondhatjuk, hogy nálunk szinte minden ünnep az étkezésről is szól. Összeül a család és eszünk. Nem kivételek ez alól a vallási ünnepek sem, sőt leginkább vallási ünnepeink vannak, és ezeken általában meg is szentelik az ételt. Mégis valami miatt a pünkösd és a hozzá kapcsolódó étkezési szokások nem annyira ismertek.

Pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapra és hétfőre esik, ez idén június első vasárnapja, illetve az azt követő hétfő lesz. Húsvétkor a feltámadást ünnepeljük, pünkösd idején pedig a Szentlélek kiáradását, azaz eljövetelét és az egyház születésnapját.

Nézzük a hagyományos étkeket! Reggelire tojásrántottát ettek, hisz a tojás a termékenység szimbóluma, és ez a momentum gyakorlatilag minden ünnepnél előkerül. 

 

Még egy kedvenc: Örök imádat – a megunhatatlan palacsinta

 

Ebédre azoknál a családoknál, ahol tartottak juhokat, ilyenkor bizony bárányhús került az asztalra. Különböző báránysültek, báránypaprikás vagy birkapörkölt. Ahol erre nem volt lehetőség, ott előkerült az ez évi liba, a marhahús minden formában vagy a rántott csirke. 

Bográcsozni is lehetett már ilyenkor, egy igazi palócleves tökéletesen megállta a helyét ezen az ünnepen is. Mert a klasszikus palócleves bárányhúsból készül.

Ilyenkor sem hiányozhattak a sütemények. Édes kalácsokat, mákosat, diósat, lekvárosat vagy túrós lepényt sütöttek. Ekkor van szezonja az epernek és a cseresznyének, emiatt friss gyümölcsös kevert sütemények is kerültek az asztalra. Van, ahol nemcsak édeset, hanem sós kalácsot vagy perecet is készítettek. Sok helyen búcsú volt, arra is hordták a süteményeket.

Nem volt tehát nagyon különleges étel az asztalokon, mégis megadták a módját az ünnepnek.

 

Kapcsolódik: 

Régi-új kedvenceink, a retró sütemények

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!