Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így készítsd el a 3 legmenőbb tavaszi zöld szörpöt

2022. május 11.

Ahogy beindul tavasszal a természet, úgy indul be a késő őszig tartó befőzés is. Hisz amit lehet, megpróbálunk elmenteni magunkra a természet kincseiből télre is. Most van a szezonja több fűszernövénynek és gyógyhatású növénynek, nézzük, miből érdemes szörpöt főzni.

 

Fenyőrügyszörp

Egy igazi különlegesség a fenyőrügyszörp. Nem kellene annak lennie, hisz a fenyőfa azért sokak számára elérhető. Maga a szörp (vagy szirup, ha azt készítünk) a friss, még nem fás, halványzöld hajtásokból készül. Fontos, hogy valódi fenyőfélékről szedjük a hajtásokat, mint pl. vörösfenyő, lucfenyő, ezüstfenyő. A hasonló tiszafa vagy tuja erre nem alkalmas, ugyanis mérgező. Ezt a szörpöt nemcsak az izgalmas íze, hanem a gyógyhatása miatt is érdemes elkészíteni. Erős nyákoldó, így nagyon hasznos a megfázásos időszakokban, segít gyorsabban átvészelni a köhögést. Általános erősítőszer.

Így készítsd el:

A fenyőrügyet annyi vízzel öntsd fel, hogy ellepje, literenként keverj hozzá kb. 80 dkg cukrot. Tegyél bele frissen facsart citromlét vagy citromsavat. Főzd fel alaposan, szűrd le, öntsd üvegekbe és dunsztold. 

 

Mentaszörp

Ismertebb már a mentaszörp. A boltokban lehet kapni nagyon „műzöld” verziókat is, amelyek közel sem adják vissza a valódi mentából készült szörpök ízvilágát. Ellenben a házi verzió igazi frissítő, hűsítő. Jótékonyan hat az emésztésre, és csillapítja a hányingert is.

Így készítsd el:

Egy nagy lábos vízbe (kb. 5 liter) tegyél több marék megmosott mentalevelet és 2 db karikázott citromot. Hagyd így állni néha megkevergetve egy éjszakán át. Másnap keverj hozzá kb. 2 kg cukrot, és forrald fel. Szűrd át, és még forrón töltsd üvegekbe.

 

Tipp: Itt az ideje a virágszörpök elkészítésének is! 

 

Citromfűszörp 

Nagy kedvenc a citromfűszörp. Teának, limonádéhoz, fűszerként vagy szörpnek. Nyugtató hatású, jótékonyan hat az emésztésre is. Elkészítése szinte ugyanaz, mint a mentáé, sőt, a kettőt együtt vegyesen is készíthetjük!

Így készítsd el:

Egy nagy lábos vízbe (kb. 5 liter) tegyél több marék megmosott citromfűlevelet és 2 db karikázott citromot. Hagyd így állni néha megkevergetve egy éjszakán át. Másnap keverj hozzá kb. 2 kg cukrot, és forrald fel. Szűrd át, és még forrón töltsd üvegekbe.

A mentánál és a citromfűnél is fontos, hogy ne áztassuk tovább egy napnál, ugyanis könnyen megbuggyanhat. A tiszta üveg és a dunsztolás pedig már alapvető a rendszeresen befőzőknél.

 

Még több praktika: 

Így készíts otthon szuperropogós panko morzsát!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!