Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így készíts otthon szuperropogós panko morzsát!

2024. May 23.

Divat lett a panko morzsa, egyre többet hallunk róla, egyre többször találkozunk vele a boltokban és egyre többen használjuk is. 

 

Mi is ez pontosan? 

Ez bizony a japán morzsa. A neve különlegesebb, mint az alapanyag, amelyből készül. Ugyanis a pankót is kenyérféléből állítják elő.

 

Miben különleges a panko és miért szeretjük annyira? 

A magyarázat nagyon egyszerű. A magyar morzsához képest nagyobb darabokból áll, szilánkosabb, kevésbé nedvszívó, így amikor rántott ételeket készítünk, nem szív magába annyi olajat, és izgalmasan ropogós marad. A tökéletes rántott hús alapja. Egyaránt jól működik bő olajban és kevés zsiradékban való sütésnél is. Zöldségek bundázásához is tökély.

 

Ez is kenyér: Így lesz tökéletes a kedvenc bundás kenyerünk 

 

Hogyan készítsük?

Legfontosabb, hogy ezt a morzsát nem a már kiszárított pékáruból készítjük! Legjobb a szikkadt verzió hozzá, de akár friss is jöhet.

A fehér pankót fehér kenyérből vagy zsemléből készítsük. Héját vágjuk le. A barna pankót teljes kiőrlésű pékáruból állítjuk elő, itt a héja is mehet bele, nem szükséges levágni.

Fogjunk meg néhány szelet szikkadt kenyeret vagy zsemlét és kockázzuk kicsit fel, hogy darálható legyen. Tegyük a felkockázott szeleteket turmixgépbe, majd daráljuk le. Mivel nem teljesen kiszáradt a kenyérféle, nem is fogja annyira finom morzsára vágni a gép, maradnak benne bőséggel nagyobb darabkák.

Közvetlenül darálás után azonnal felhasználható a morzsa. De ha későbbre is szeretnénk eltenni belőle, vagy igazán tökéletes pankóra vágyunk, akkor terítsük ki a darált kenyeret egy sütőpapírral bélelt tepsire, oszlassuk el, és alacsony hőfokon (60-120 fok között) szárítsuk ki. Fontos, hogy ne barnuljon és égjen meg. Kihűlés után üvegbe zárba tárolhatjuk.

 

Mire használható?

Az említett rántott ételeken kívül egytálételek, csőben sült ételek tetejére szórva használhatjuk még ki szuperropogós textúráját. Ne feledjük, a panko is variálható fűszerekkel, magvakkal vagy sajttal úgy, mint a magyar zsemlemorzsa.

 

Még több ötletért kattints: 

Mi készüljön az otthon felhalmozott halkonzervekből? Mutatjuk a gyors tippeket!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!