Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Melyik a kakukktojás? A zöldborsó, a sárgaborsó vagy a cukorborsó?

2022. April 6.

Borsóból a három legismertebb a zöldborsó, a cukorborsó és a sárgaborsó. Tegyünk rendet köztük, nézzük, melyik mit tud! 

 

Zöldborsó

Nem kell nagyon bemutatni a zöldborsót, a kora nyár egyik legkedveltebb hüvelyese. Egyik legrégebbi kultúrnövényünk, 5000 éve Ázsiában már termesztették, később átkerült Európába. Manapság rengeteg kertben megtalálható. Frissen és zsengén a legfinomabb. Aki valaha termesztette, pontosan tudja, hogy a legjobb falat a frissen leszedett, még zsenge hüvelyű zöldborsó. Finom édes és üde. A zöldborsó nagyon jól fagyasztható, így egész évben könnyedén felhasználhatjuk. Kiváló fehérjeforrás. Ezen kívül sok vitamint és antioxidánst tartalmaz, segít a vércukorszint szabályozásban, a rákmegelőzésben. Javítja az emésztést és kordában tartja a koleszterint, így a szívműködésre is jótékonyan hat.

Rengeteg ételhez használjuk, levesekhez, főzelékekhez, egytálételekhez, sültekhez. Köretnek párolva, pirítva. Sokféle konyha imádja, a magyar, az amerikai, az indiai és még sorolhatnám.

 

Tipp: Használati útmutató hüvelyesekhez

 

Cukorborsó

Két zöldséget is jelenthet a cukorborsó. A köznyelv a nagyon friss zöldborsót – amelynek még a zöld héja is zsenge, fogyasztható és kifejezetten édes – cukorborsónak nevezi. Valójában azonban létezik egy kifejezetten erre a célra termesztett borsófajta, a cukorborsó. Botanikailag ugyanabba a csoportba tartozik, mint a zöldborsó. Ezt a borsófélét úgy termesztik, hogy még a borsó kifejlődése előtt leszedik, és így használják fel hüvelyestül. A cukorborsó az ázsiai konyha egyik legkedveltebb alapanyaga. Levesekhez, egytálételekhez és köretként használják a legtöbbször. Mivel zsenge, rövid hőkezelés szükséges csak az elkészítéséhez.

 

Sárgaborsó

Kevesen tudják, hogy a sárgaborsó valójában a zöldborsó szárított, hántolt és felezett verziója. Legtöbbször szép sárga, de előfordul, hogy zöldes árnyalata van. Mivel szárított, így igen sokáig eláll. Hasonlóan a friss zöldborsóhoz sok fehérjét tartalmaz. Csökkenti a vérnyomást, jótékony hatással van a vesére. Mivel hántolják, így hatalmas előnye, hogy kisgyerekek is fogyaszthatják. Ugyanolyan sokrétűen felhasználható, mint a zöldborsó, levesekhez, főzelékekhez, egytálételekhez. Amire figyelni kell, az a főzési idő. Mivel szárított hüvelyes, így lassabban fő meg, érdemes felhasználás előtt 1 éjszakára vízbe áztatni.

Valójában nincs is köztük igazi kakukktojás, lényeg, hogy mindhármat szeretjük valamiért

 

Ezt már olvastad? 

Rakjunk rendet a kömények között!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!