Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mit érdemes tudni nagy kedvencünkről, a tejfölről?

2022. March 9.

Egyik legkedvesebb tejtermékünk a tejföl, elképzelhetetlen nélküle a magyar konyha. És a hűtő is. Valljuk be, sokszor osonunk a hűtőnkhöz egy kanálka tejfölért. És milyen nagyon hiányzik, amikor külföldön vagyunk. Hungarikumnak gondolják sokan, de hivatalosan nem az.

Mi is pontosan a tejföl?

A tejföl gyakorlatilag savanyú tejszín, az aludttej föle. Kifejezetten tejből kell készülnie. Leginkább 12%-os zsírtartalmú sovány és 20%-os zsírtartalmú verzió kapható. Találkozhatunk hasonló elnevezésű tejtermékekkel, amik azért nem használhatják a tejföl elnevezést, mert nem tisztán tejtermékből készültek. Általában növényi zsiradék hozzáadásával állítják ezeket elő. A jó tejföl hófehér, krémes, enyhén savanykás és folyós állagú.

Hogyan készül hagyományosan?

A tejet lefedetlenül magas cserépedényben vagy üvegben, meleg helyen hagyják. Pár órán belül felfölöződik, azaz a zsírtatalmának jelentős része a felső részére kerül. Néhány nap múlva megalszik. A tetején lévő zsíros réteget leszedik, ez a tejföl. Az alatta maradt réteg a sovány aludttej. 1 liter tejből nagyjából 1,5-2 dl tejföl lesz. Fontos hozzátenni, hogy az aludttejet friss tejből, nem pedig kezelt tejből készítik.

Ez is tejtermék: Stresszmentes tehenek adják a legfinomabb tejet

Hogyan készül ipari keretek között?

Ipari keretek között nincs idő a lassú, természetes felfölöződést és az alvadást megvárni. Ezért az alvadást oltóanyaggal vagy savval gyorsítva érik el. A zsíros és a sovány rész szétválasztása pedig gépi úton történik.

Nemzetközi vizeken

Nehéz dolguk van azoknak, akik külföldön szeretnének tejfölt vásárolni. Igazi, klasszikus, magyar szájíznek megfelelő tejfölt szinte sehol sem lehet kapni. Létezik a franciáknak egy 30%-os zsírtartalmú verziójuk, a crème fraîche aigre, illetve a briteknek a sour creme, ami szintén helyettesítheti a mi tejfölünket, de azért nem ugyanaz.

Mihez használhatjuk?

Egyszóval: mindenhez. A magyar ember egy kis tejföllel mindent fel tud javítani. Ételeink nagy része nem az igazi nélküle, ilyen a rakott krumpli, a töltött káposzta, a csirkepaprikás, a sajtos-tejfölös tészta, a főzelékek, no meg a lángos is. A lista végtelen, ki-ki ízlése szerint használja. És mindenkinek van olyan ismerőse, aki szinte a kenyérre is azt teszi.

Még egy kis tejföl:

Égető kérdésre keressük a választ: mit kezdjünk a tejföl tetején megjelenő folyadékkal?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!