Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A vágódeszkák és fakanalak ápolásának 5 pontos kézikönyve

2022. March 2.

Szinte minden konyhában van fa konyhai eszköz. Sokat kivált a műanyag, de egyre többen térnek vissza a természetes anyagokhoz a háztartásban, ezáltal a fa eszközökhöz is. Sok-sok évig tesznek jó szolgálatot, de néhány alapszabályra figyelni kell, hogy minőségüket és használhatóságukat megőrizzük. Milyen eszközöket használunk legtöbbször? Fakanál, falapát, vágódeszka, citromfacsaró, evőpálcikák, sodrófa, gyúródeszka. Ide tartoznak még a fatálak is és minden olyan konyhai eszköz, amely fából készült.

 

1. Soha ne tegyük a mosogatógépbe őket

2 ok miatt. A forró víz deformálhatja az anyagot, helyenként felduzzad, máshol megreped. Megülnek benne a baktériumok. Ez ártalmas az egészségre is. Elkezdhet penészedni és tönkremehet maga az eszköz is. A másik ok, hogy a forró víz és a hosszú áztatás hatására a mosogatószer beivódik a fa szerkezetébe. Mosószeresen pedig nem szerencsés közvetlenül az ételekkel érintkeztetni, hisz könnyen átkerülhet az élelmiszerre.

 

2. Soha ne áztassuk

Ezeknek az eszközöknek nincs szükségük áztatásra. A már első pontban leírtak alapján nem tesz jót nekik a vizes áztatás. Használat után kevés mosogatószeres vízzel és szivaccsal mossuk tisztára, majd alaposan öblítsük le. Ennyi pont elég a tisztán tartásukhoz.

 

Még több konyhai praktika: Így tárold a porfűszereket

 

3. Szagtalanítsuk egyszerűen

A vágódeszkák és a fakanalak is könnyen hagymaszagúak lesznek. Ha ez zavar minket, nem az áztatás a megoldás rá. Elmosogatás után egy fél kifacsart citrom maradékával dörzsöljük át. Vagy egy kis darabka gyömbérrel is átdörzsölhető, ezek semlegesítik a hagymaszagot. 

 

4. Szabaduljunk meg a kés okozta karcolásoktól

Ez a probléma leginkább a vágódeszkánkat és a gyúródeszkánkat érinti. Ha már nagyon sok rajta a karcolás, tisztítás után egy finomszemcsés csiszolópapírral óvatosan csiszolgassuk át a felületét.

 

5. Ápoljuk őket, mint a bőrünket

Bizony, bizony, egy kis kényeztető ápolás nekik is jár. Lehet kapni szaküzletekben vágódeszka olajat, de jó a méhviasz is. Csak kenjük be vele a megtisztított eszközöket, és hagyjuk hatni legalább néhány órát, de akár egy éjszakát is. Másnap egy törlőronggyal a maradékot töröljük le, és mossuk el az eszközt.

Minden gondoskodást és odafigyelést meghálálnak.

 

Ezt már olvastad? 

Hogyan szagtalanítsuk a hűtőt profi módon?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!