Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi készüljön az otthon felhalmozott halkonzervekből? Mutatjuk a gyors tippeket!

2022. February 23.

Manapság nem győzik a táplálékszakértők elégszer hangsúlyozni a halfogyasztás fontosságát. Ugyan a konzerv nem feltétlenül a legegészségesebb formája a halnak, mégis szeretjük és nagyon praktikus. Sokáig eláll, felhalmozhatunk belőle néhányat, és bármikor készíthetünk belőlük gyors reggelit, ebédet vagy vacsorát. Mutatok néhány tippet, hogy mire használhatjuk.

Szendvicskrém:

Gyakorlatilag bármelyik típusból készíthetünk szendvicskrémet. A fűszeres vagy paradicsomos verziókat elég csak összetörnünk villával. Lehet még kicsit utófűszerezni, ha szükségét érezzük, illetve lágyíthatjuk egy kis majonézzel is. Mielőtt a kenyérfélére tesszük, kenjük meg a pékárut vékonyan vajjal, így a szaftos krém lassabban fogja átnedvesíteni azt.

A natúr tonhalkonzervet érdemes fűszerezni. Különféle ízvilágokat alakíthatunk. Fokhagymás-bazsalikomos, lila hagymás-citromos, borsos-majonézes, tejfölös-mustáros, sajtkrémes vagy amit épp kívánunk. Vagy nagyon alaposan kikeverjük, hogy egynemű legyen, vagy kifejezetten hagyunk benne nagyobb darabokat. Dúsíthatjuk egyébként apróra vágott hagymával, uborkával, paprikával, avokádóval vagy akár főtt tojással is. Arra figyeljünk, hogy ezek a konzervek eleve sósak, általában nem szükséges a krém sózása. Illetve az elején egy tálkába öntsük le róla a natúr levet vagy olajat, és csak akkor adagoljunk egy keveset a krémhez ebből, ha száraznak érezzük.

A füstölt halfélék külön kategória. Itt ugye a füst már ad egy alap irányt. Remekül illik hozzá egy kevés lila hagyma, a citrom vagy egy kevés petrezselyem. Itt is érdemes leönteni róla először az olajat, utána pedig mindent apróra vágni és kikeverni. A leöntött olaj helyett én többször vajjal keverem ki. Elbírja a majonézt és a tejfölt is, ha lágyítani szeretnénk az ízén.

Tésztafélék:

Mi sem természetesebb annál, hogy a halkonzervek a tésztafélékkel is remek barátságban vannak. Rögtön meg kell említenem a pizzát. Tonhalas pizza például, aminek az alapja lehet paradicsomos vagy besameles. Megszórható olajbogyóval, hagymával és sütés után friss citromkarikákkal. Pizzára isteni egyébként a füstölt szardella is, de a sósságra itt szintén figyeljünk.

Tipp: Mire használhatod a nagy szemű sót?

A tonhalkonzerv paradicsomos vagy tejszínes alappal elkészítve gyors és isteni spagettire vagy pennére halmozva. Fokhagymával, borssal, bazsalikommal bármikor fűszerezhetjük. Jól társítható még az olajbogyóval vagy a kapribogyóval. Nem csak a tonhalkonzervből, a füstölthal-konzervből is készíthetünk tésztafeltétet. Érdemes a füstölt hal esetében az ízeket tejszínnel lágyítani. Túl sok fűszerezést nem igényel.

A fenti krémeket egyébként nyugodtan kipróbálhatjuk batyuban sütve, akár kelt tésztában, akár leveles tésztában. Csavarhatunk belőle sós csigát is, a krém állagára azonban figyeljünk, ha nagyon lédús, eláztatja a tésztánkat.

Saláták:

Végül, de nem utolsó sorban itt vannak a saláták. Szinte bármilyen saláta alapra jól jöhet egy adag hal. Arra figyeljünk mindig, hogy a konzerv natúr levét vagy az olajat öntsük először egy tálkába a konzervről. Ha szeretjük annak is az ízét, ízesíthetjük vele a salátát, de ne rögtön öntsük rá az egészet, mert ha nem figyelünk, túl olajos lehet. Fűszerszószos, paradicsomos halat is tehetünk a salátánkra. Mivel ezek alapvetően fűszeresek, nem feltétlenül szükséges a salátát előre fűszerezni. Ilyenkor inkább natúr alapot használjunk.

+1 ötlet a tonhalfasírt. Az összetört natúr tonhalat tojással, fűszerekkel összekeverjük, morzsába forgatjuk, és már süthetjük is bő olajban vagy serpenyőben.

Ez is érdekelhet: 

Dobd fel villámgyors házi dresszingekkel a salátádat!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!