Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

5 tuti tipp, hogy a gyerekek biztonságban legyenek a konyhában

2021. December 1.

Karácsony közeledtével egyre többet sütünk, főzünk, és amikor időnk engedi, bevonjuk ebbe a gyerekeinket is. Gondoljunk például a mézeskalácsra, amit talán a gyerekek még jobban is szeretnek készíteni, mint mi magunk. A konyha azonban balesetveszélyes. Mire figyeljünk, hogy problémamentes legyen a közös készülődés?

 

Veszélyes tárgyak a konyhában

Azonnal a kés jut eszünkbe, hisz a legtöbb balesetet még a felnőttek körében is az okozza. Kisebb gyerekeknél az éles késeket olyan helyre tegyük el, ahol semmiféleképpen sem érik el. Korosztálynak megfelelően a kisebbeket először a műanyag gyermekkés használatára szoktassuk rá. Azzal már próbálgathatják a könnyebb tésztákat vágni. Ugyanez vonatkozik az élesebb süteménykiszúró formákra. A gyerekek inkább először a műanyaggal dolgozzanak, ha azt már biztosan tudják használni, akkor odafigyeléssel a kezükbe adható a fém is. 

A reszelőkkel hasonló a helyzet, komoly sérüléseket tudnak okozni. Reszelővel a gyerekek csak akkor dolgozzanak, ha már stabilan tudják fogni az alapanyagot, és kellő körültekintéssel tudnak a konyhában mozogni.

Másik téma a forró sütő, forró serpenyő. Az újabb sütők már olyan üveggel és megoldással készülnek, amelynek köszönhetően a külső részük már nem forró. De nem mindegyik. Illetve ha a gyerekek a sütő ajtaját kinyitják, könnyen megéghet az arcuk vagy a kezük. A forró serpenyőt vagy edényt se a főzőlap vagy a pult külső szélére tegyük. Legyen legbelül, hogy még ha el is érik, ne ránthassák magukra.

Témába vág: Ezt az 5 eszközt mindenképpen szerezd be, ha gyerekkel sütsz

 

Vegyszerek

A vegyszereket alapvetően mindig olyan helyen tároljuk, ahol a gyermek nem éri el. Főzés előtt figyeljünk rá, hogy tényleg a megfelelő helyre került. Hisz mielőtt a gyermekünkkel nekiállunk a közös tevékenységnek, lehet, hogy letakarítjuk a pultot, vagy az ebéd után letisztítjuk a tűzhelyet. A mosogatószerre is érdemes odafigyelni, azzal is csodákat tudnak művelni a kicsik egy óvatlan pillanatban.

 

Higiénia és nyers élelmiszerek

Mondanom sem kell, hogy tiszták legyenek a felületek, ahol dolgozunk, az eszközök, amikkel dolgozunk, és tiszta legyen a mi kezünk és gyermekünké is. Továbbá kisebb gyermekeknél még kerülendő a nyers tojással, nyers hússal vagy hallal való munka. Ők még minden figyelmeztetés ellenére megkóstolhatják ezeket, szemükbe dörzsölhetik, amivel komolyabb fertőzést is okozhatnak. 

 

Erős fűszerek

Erős aromájú fűszerek használata is komolyabb odafigyelést igényel még a kisebbeknél. Hisz ezeket is beledörzsölhetik a szemükbe vagy megnyalhatják. A chilipaprikánál ez nem szerencsés. Érdemes a fűszerek használatára fokozatosan szoktatni a porontyokat. Először mi mutassuk meg nekik például az őrölt fahéjat. Nem túl közelre hajolva illatolják meg, majd az ételben meg is ízlelhetik. Könnyebb lesz nekik a jövőben beazonosítani.

 

Magyarázat, odafigyelés, kölcsönös megértés

A folyamatos odafigyelés és biztonsági előkészületek mellett az egyik legfontosabb, hogy elmagyarázzuk nekik saját életkoruknak megfelelően, mi miért veszélyes, mit hogyan kell használni, mit mire kell használni. Amikor még kisebbek, lehetőleg egyszerre egy dolgot készítsünk, így végig tudunk arra az egy dologra koncentrálni. Nem ég le közben a rántás, és nem kell emiatt kapkodni sem.

A gyerekek nagyon gyorsan tanulnak, hamar el tudják sajátítani az alap praktikákat. Igazi és megismételhetetlen élmény velük a közös kuktáskodás.

 

Kapcsolódik: 

Minden napra egy csiga

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!