Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így lesz tökéletes és megunhatatlan a bundás kenyér

2021. November 10.

Mi az az étel illat, amit az utcán sétálva is egyből és egyértelműen felismerünk? Igen, ez a frissen sülő bundás kenyér illata. Összetéveszthetetlen és mindenki ismeri. És nagyon sokan szeretik is, sok családnál rendszeres reggeli. Mi az a pár trükk, amire odafigyelve tökéletes bundás kenyeret tudunk sütni? És mivel tudjuk néha kicsit megbolondítani?

Első és talán az egyik legfontosabb, hogy ne legyen száraz. Ehhez vagy sok tojás kell, vagy a tojáshoz adni kell egy kevés tejet vagy tejszínt. Mindenkinek saját ízlése szerint. Ha szárazabb a kenyér, akkor én a felvert tojásba forgatás előtt még meglocsolom egy kevés tejjel. Csak kevéssel, hogy felszívja, legyen puhább a kenyér, de ne tocsogjon a tejtől, mert akkor a tojás sem fogja megfelelően körbevonni. Lehet tehát száraz, szikkadt kenyérből is készíteni, nem csak frissből.

Második sarkalatos pont az olaj vagy zsír. Ha túl alacsony a zsiradék hőmérséklete, a kenyér megszívja magát olajjal és élvezhetetlen lesz. Ha túl forró, akkor pedig pillanatok alatt megég a külseje és nyers marad a belseje. A tökéletes hőmérsékletet egy próbával tudjuk ellenőrizni. Egy kisebb darabka kenyeret tegyünk a felhevített olajba, ha lesüllyed és nem sül, akkor még hideg az olaj, ha hirtelen megsül és megég, akkor túl forró. Régi és praktikus trükk ez.

Az olaj még egy ponton tud ártani az ételnek, a sütés végén, Ha kivettük a forró zsiradékból, csöpögtessük le azonnal. Vagy tegyük rácsra, hogy lecsöpögjön, vagy tegyük rá valamire, ami felszívja a felesleget róla. Ez lehet konyhai papírtörlő vagy olyan száraz kenyér, amit már nem akarunk másra használni. Igen, a száraz kenyér erre is tökéletes.

Témába vág: Vajon mit jelentenek pontosan a kenyérpirítón található számok?

És mivel tudjuk feldobni? egyértelműen a fűszerezéssel vagy egyéb alapanyagok felhasználásával. Készíthetjük édesen, fahéjasan vagy őrölt kardamommal fűszerezve. Hazánkban népszerűbb a sós verzió. Fűszerezhetjük fokhagymával, borssal, különböző porfűszerekkel. Zöldfűszerekkel is megbolondíthatjuk. Fűszerezésnek csak a fantázia szab határt, mehetünk az olaszos irányba bazsalikommal és oregánóval, vehetjük kicsit mexikóira is egy taco vagy fajita fűszerkeverékkel, vagy mehetünk az indiai irányba kurkumával és korianderrel. Minden esetben figyeljünk arra, hogy ha fűszerezünk, ne süssük túl, mert a fűszerek megéghetnek. Keverhetünk a tojásba aprított hagymát, reszelt és lecsöpögtettet cukkinit vagy reszelt sajtot. Ha dúsítjuk valamivel a bundáját, inkább kicsit több tojást használjunk hozzá. 

Ez is érdekelhet: Hogyan fagyasszuk le a kenyeret?

Meg is tölthetjük a bundás kenyeret! Két szelet kenyér közé kerülhet egy szelet sajt vagy egy szelet sonka. Tölthetjük még hagymával, spenóttal, szalámival vagy fűszeres túróval is. Miután a két vékony szelet közé befogtuk a tölteléket (hústűvel, ha szükséges), forgassuk meg a tojásban, és utána jöhet a sütés. Mivel így vastagabb lesz a kenyér, lassabban sül át, erre figyeljünk oda. Ha túl forró az olaj, a belseje nem fog átmelegedni. Illetve a tölteléknél arra figyeljünk még, hogy viszonylag kevés hő fogja érni, éppen csak átmelegszik, így amit nem szeretünk nyersen, azzal ne töltsük meg.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!