Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan fagyasszuk le a kenyeret?

2021. August 30.

Akár mi sütjük a kenyereinket és péksüteményeinket, akár a boltban vásároljuk, simán dönthetünk a pillanatnyi felesleg lefagyasztása mellett. Mi a legjobb módszer? Mutatjuk. 

A módszer ugyanaz függetlenül attól, hogy klasszikus kilós kenyeret, zsemlét, pitát, lepényt vagy bagettet szeretnénk lefagyasztani. Első lépésként gondoljuk végig, hogy meddig fogjuk a kenyerünket a fagyasztóban tartani. Ha egy hónapnál rövidebb ideig, akkor elég egy rétegben védenünk, ha viszont tovább, akkor duplán kell csomagolnunk, hogy biztosan ne szedjen össze kellemetlen szagokat a fagyasztóban, és ne sérüljön fagyasztás során a szerkezete. Kellően gondos előkészületek esetén 3 hónapig is jó lesz a fagyasztott kenyerünk, sőt később is ehető, de akkor már állagromlással kell számolnunk. 

Témába vág: Mit jelentenek a számok a kenyérpirítón? 

Először bugyoláljuk be alaposan és légmentesen műanyag fóliába. Használhatunk persze fagyasztóba való zacskókat is, de mivel légmentesen szeretnénk elcsomagolni, a fólia a legjobb megoldás. Ha tovább tárolnánk, jöhet a második réteg, amely szintén lehet műanyag fólia, de használhatunk alufóliát vagy jól záródó műanyag dobozt is. A két csomagolóanyag réteg közül is próbáljuk meg kiszorítani a levegőt.

Hogyan olvasszuk ki? Csak vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni. Azért kell a csomagolás során gondosan ügyelnünk a légmentességre, mert kiolvasztás során a fagyasztóból összeszedett nedvesség eláztathatja a kenyerünket. De ha légmentesen sikerült becsomagolnunk, nem gyűjt be nedvességet a kenyér a fagyasztóban.

Ez is érdekelhet: 

Kipróbáltuk: így használd a pizzakövet


Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!