Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miért augusztus 20-án ünnepeljük az új kenyeret?

2021. August 20.

Augusztus 20-a a legnagyobb állami ünnepünk, az eseménysorozat fontos eleme a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér megáldása, felszeletelése, szétosztása. De vajon hogyan kapcsolódik az államalapításhoz és Szent Istvánhoz az új kenyér

Szoros tartalmi összefüggés nincs, a kapcsolatot sokkal inkább az azonos évszakban kell keresni. Ekkor ért véget ugyanis az aratás, betakarítás időszaka, és hagyományosan augusztusban, Szent István napjára sütötték az első új búzából készült kenyeret. Épp ezért nevezik népiesen az augusztust új kenyér havának. A fáradságos időszakot aratóünnepségekkel zárták le, és ezután már az őszi munkálatokra koncentráltak. 

Az új kenyér hagyományát eleveníti fel az Ország Kenyere és az Év Innovatív Kenyere verseny. Idén tizedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség Szent István-napi Kenyérversenyét, ahol kiválasztásra került az Ország Kenyere, azaz a hagyományos Szent István-napi kenyér, valamint az év leginnovatívabb kenyere is. A Szent István napi kenyér címet idén a solymári Hel Pékség Solymár gyöngye kenyere nyerte, az Év Innovatív kenyere a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere lett. A győztes kenyerekről ebben a cikkünkben írtunk. 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!