Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Augusztus első péntekén minden a sörről szól: ma ünnepeljük a világnapját

2019. August 2.

Péntek, hétvége és még egy bő hónap a nyárból – kell ennél több ok, hogy legurítsunk 1-2 korsó hideg sört? Van még egy jó érvünk: ünnepeljünk! Ma emlékeznek meg ugyanis világszerte a sörről. Miközben kortyoljátok a kedvenceteket, olvasgassatok érdekességeket róla, íme egy csokor tény, amellyel talán még a fanatikus sörkedvelők sem voltak tisztában.

1. A sör az egyik legrégebbi és egyben legkedveltebb ital a Földön, a víz és a tej után a 3. legnépszerűbb ital. 

2. A legrégebbi sörök 6000 évvel ezelőtt készültek.

3. A kutatók Mezopotámiában felfedeztek egy nőalakot ábrázoló kőtáblát, a nő kezeiben egy-egy korsó sört tart. Alatta felirat: „Igyatok Elbát, az oroszlánszívű sört”. 

4. A komlóféléket – amelyek tartósítják, illetve egyben az ízét is kölcsönzik a sörnek – növénytani szempontból ugyanabba a családba soroljuk, mint a marihuánát. 

5. Az első sörfőző mesterek nők, pontosabban papnők voltak. Az ókori Mezopotámiában és Babilonban a sörfőzés megbecsült foglalkozásnak számított, és kizárólag papnők végezték e nemes feladatot.

6. Az IPA söröket okkal nevezték el Indiáról. Amikor a brit sörfőző mesterek Indiába kezdtek sört szállítani, azt tapasztalták, hogy az ital könnyen megromlott a hosszú hajóút során. Éppen ezért több komlót és alkoholt adtak hozzá, mindkettőt tartósítási célból. Innen ered a név is: India Pale Ale.

7. A világ legdrágább sörét 2583 dollárért adták el egy árverésen 2014 áprilisában. A Cantillon Loerik nevű sört csupán egyetlen alkalommal főzték 1998-ban, ezért nem csoda, hogy kifizettek ennyit érte.

8. A legrégebben alapított, de máig működő sörfőzde közel ezer éves. A Weihenstephan München közelében található, 1040 körül vette kezdetét itt a sörfőzés.

9. Sör nélkül nem lennének piramisok… Elsőre furcsának tűnhet az állítás, ám van összefüggés. Ismert ugyanis, hogy a gízai piramisok építése során minden egyes munkás napi 4-5 liter sört kapott. 

10. Kínában fogy a legtöbb sör, kétszer annyi, mint az Egyesült Államokban. 

 

Forrás: The Daily Meal 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!