Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kajszibarack, a hazai superfood

2019. június 25.

Hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy a superfoodok kizárólag különleges, már-már egzotikusnak számító ételek, alapanyagok, amelyekhez nehéz és költséges hozzájutni. Pedig karnyújtásnyira tőlünk is bőven terem szuperélelmiszer, ilyen például a méltán kedvelt kajszibarack. Nem csupán egészséges, de még a szépségápolás terén is hasznát vehetjük. 

Vitathatatlan népszerűségnek örvendenek a superfoodok, vagyis szuperélelmiszerek, cikkek ezrei biztatnak arra, hogy építsünk be belőlük minél többet a mindennapjainkba. Ezek az ételek a bennük rejlő kivételes tápanyagoknak köszönhetően pozitív hatást gyakorolnak az egészségünkre, ráadásul egytől egyig finomak, illetve sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Azt sem kell külön bizonygatnunk, hogy mennyivel környezetkímélőbb, ha a hazai szuperélelmiszerek felé fordulunk, és nem olyat vásárolunk, amely a fél világot körbeutazta, mielőtt elért volna Magyarországra. Július elejétől terem a kajszibarack – vagy ismertebb nevén sárgabarack –, most, hogy már tudjuk, superfooddal állunk szemben, még egy jó okunk van rá, hogy rendszeresen fogyasszuk, amíg tart a szezon. 

 

Ezek a legfőbb jótékony hatásai 

Az egyik legértékesebb gyümölcsünk a sárgabarack. Közkedvelt ízét a különleges arányú cukor- és savtartalmának köszönheti. Ideális fogyókúrázóknak, ugyanis nagyon magas a víztartalma: hidratál és méregtelenít, ráadásul elenyésző a zsírtartalma és kevés kalóriát tartalmaz. A legújabb kutatások is alátámasztják, hogy mennyire fontos rostban gazdag élelmiszereket fogyasztani, ugyanis az emésztésben és a bélflóra megfelelő működésében betöltött szerepén túl csökkenti a szívbetegségek, a sztrók és a rák kialakulásának kockázatát. Az emberek többsége pedig sajnos nem fogyaszt elég rostot. A jó hírünk az, hogy a kajszibaracknak igen magas a rosttartalma. 

Ezen felül sok C-vitamin is van benne: természetes antioxidáns, ellenállóbbá teszi az immunrendszert és késlelteti a bőr öregedését. A friss barack karotintartalma a legmagasabb a gyümölcsök között, ez a szervezetben A-vitaminná alakul: már napi 2-3 szem elfogyasztása fedezi a napi A-vitamin szükségletet. És miért is fontos a karotin és az A-vitamin? Amellett, hogy a szem megfelelő működéséhez elengedhetetlen, az immunrendszerre is jótékony hatást gyakorol, valamint a máj méregtelenítő működését szintén serkenti. A sárgabarack gazdag káliumban, kalciumban, illetve gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, erősíti a bőrt, a fogakat, a körmöket és a csontrendszert.

 

Mi minden készülhet kajszibarackból?

Ha csak a hasunkra gondolunk, akkor is kimeríthetetlen, mi mindent készíthetünk kajszibarackból: a lekváron, süteményen, pálinkán túl finom leves és gyümölcslé alapja is lehet, a barackmagból pedig lisztet is készítenek. A magbél és a nyers barack a gyerekek kedvence! Az egész évben elérhető aszalt barack megtartja a tápanyag- és a vitamintartalmát, rostanyagokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag. 

Ahogy már említettük, a kajszira a szépségipar titkos fegyvereként is szoktak hivatkozni: a magőrleményből például bőrradír készülhet. A héj és a gyümölcshús segíti a bőr regenerációját. Értékes olajat szintén sajtolnak a barackmagból, amelyet a szépségápolás terén ugyanúgy felhasználnak – szappant és bőrápoló krémeket, olajokat készítenek belőle –, mint a konyhában: hidegen sajtolt olajból kitűnő salátaöntetet készíthetünk. 

 

Vár a fesztivál!

Számos hazai fajtája létezik a sárgabaracknak, de mind közül a legaromásabb a Boldogkőváralja térségében termő gönci kajszibarack, amely eredetvédett is. A benne lévő aromatika, cukor és sav aránya eredményezi azt, hogy a legjobb lekvárok és pálinkák alapja. Ez a jellegzetes ízű és aromájú, sehol máshol nem termő különlegesség sokak kedvence, nem csoda, hogy egy  – évek óta töretlen népszerűségnek örvendő – fesztivált is szentelnek neki. „Az ideális az, ha helyben fel is dolgozzák a barackot, ugyanis nem tűri jól a szállítást. A térség különlegessége a kajszibarack, egyre többen vásárolnak helyi termékeket ős- és kistermelőktől. Jövőre remélhetőleg egy kis üzem is beindul majd, az a tervünk, hogy a gönci barackból készült termékek megkerülhetetlenek legyenek”- mesélte Czakó Mónika, a július 6-án megrendezésre kerülő, VIII. Gönci Barack Vigasság főszervezője és a BESTILLO társtulajdonosa. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kajszis pitemánia – gluténmentesen is

Kajszis pitemánia – gluténmentesen is

Szóval torta, vagyis inkább pite, méghozzá nem is akármilyen: mandulalisztből készült, Horvát Sára konyhájában
Top 5 barackos desszertünk

Top 5 barackos desszertünk

Az Egyél egy barackot nap alakalmából mi barackos desszerteket választottunk.
Puha barack egy pillanat alatt

Puha barack egy pillanat alatt

Mutatjuk a trükköt

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.