Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Több mint strandbüfé: Balatonalmádiban megnyitott a Terasz

2019. augusztus 2.

Kocsis Bálint séf, a CSIKOS Lekvárcsalád alapítója, több szakácskönyv társszerzője nagyot álmodott – és milyen jól tette! Balatonalmádiban, a Wesselényi Strandon nyitotta meg újhullámos strandbüféjét, amely igazi oázisként szolgálhat a lángos-sült hekk-palacsinta univerzumban. 

 

Házias, de gourmet – ez az alapfilozófia 

A Terasz kínálatát végignézve egyértelmű a képlet: itt megtalálja a számítását az, aki tudatosan étkezik vagy nem fogyaszt húst, sőt az is, aki a vízből kiugorva „belvárosi” kávékölteményre vágyik. Egész egyszerűen úgy is fogalmazhatunk, hogy végre nyílt egy hely, ahol választhatunk mást a 30 fokban, mint elnehezítő, olajban sült ételeket. Azaz anélkül, hogy megszakítanánk a strandolást, finom, friss bisztrófogásokat kóstolhatunk, amelyek – valljuk be – nagyon jól tudnak esni egy forró napon. A Terasz egyébként nem csak a víz felől, hanem a sétányról is megközelíthető, így esténként vacsorázni is betérhetünk. Időről időre pedig izgalmas Gasztropódiumokat szerveznek meghívott vendégekkel, közös főzésekkel. Formálódik a közösségi tér.

 

Kerek egész: balatoni termelők, friss fűszerek, szuper kávé és kézműves italok 

Bálint magasra tette a mércét – bár aki ismeri személyesen, ezen cseppet sem lepődik meg –, az étlapon szereplő állandó ételek, illetve az ezeket kiegészítő napi-heti ajánlatok mind minőségi alapanyagból készült friss, könnyű fogások. A Terasz szívesen működik együtt a hasonlóan gondolkozókkal: balatoni termelőtől érkezik például a sajt (Óbudavár, Szabó Bálint), kóstolhatunk helyi kézműves sört és meggysört, prémium minőségű bort, sőt Bálint még egy barista tanfolyamot is elvégzett – majd Bikini kávékoktéljával gyorsan meg is nyert egy versenyt –, hogy ugyanazt a minőségi kávéélményt legyen képes nyújtani a bisztró, mint a legfelkapottabb újhullámos kávézók. A Terasz oldalában pedig picinyke, de annál dúsabban termő fűszerkertre bukkanhatunk, a frissen leszedett kakukkfűnek vagy bazsalikomnak csak pár métert kell megtennie a konyháig. 

 

Lássuk a menüt! 

Hatalmas piros pont, hogy van leves az étlapon, természetesen szezonális ízekben. Ebédidőben előfordul, hogy nem kívánunk semmi egyebet, csak valami finom, krémes kanalaznivalót – és a Terasz tudja a megoldást. Mi most a két abszolút kedvencünket emelnénk ki: kovászosuborka-krémleves és gazpacho, ezekre mondjuk, hogy 100% nyár. 

Aztán itt van a híres „Nemlángos”, a névadást egyébként a Terasz a látogatókra bízta. És hogy mi is ez pontosan? Teljes kiőrlésű óriáspalacsinta tejföllel és sajttal gazdagon megtöltve-megpakolva – könnyed lángos „feeling” gyorsan felpörgő és visszazuhanó vércukorgondok nélkül. 

Folytatva a street food vonalat, többféle burgert is ehetünk steakburgonyával, salátával, a Terasz névre keresztelt hamburgernek már tetemes rajongótábora van. Nem is csoda: 100% marhahúspogácsa, grillezett camembert sajt, lilahagyma-lekvár és sült alma került a buciba, jól hangzik, ugye? Emellett harcsa, vega és retro hamburger is szerepel az étlapon. 

Bálint egyébként nagyon szereti a különböző chutneykat, szószokat, lekvárokat, ne lepődjünk meg, ha egy-egy ilyen elemet is felfedezünk a kiszemelt ételben vagy mellé tálalva. A burgereken túl Tacskót is ehetünk, „ő” a Terasz hot dogja, vagy balatoni harcsa fish&chipszet, sült kolbászt és édes óriáspalacsintákat is választhatunk. 

Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a salátákat sem, szintén hiánypótló, hogy végre ilyet is fogyaszthatunk a strandon. Például vaslapon sült grillsajtosat sült körtével, kevert salátával, narancsos-balzsamecetes dresszinggel, vagy köles tabbouleh-t mentával, gyömbérrel és grillezett zöldségekkel. Tökéletes ebédek, ha laktató, de könnyű fogásra vágyunk. 

 

Kis csavarok a feledhetetlen ízekért 

Kocsis Bálint ételei gondosan végiggondolt és válogatott elemekből épülnek fel, egyetlen összetevő sem sok, túlzó vagy felesleges a fogásokban, minden apró kis íz hozzáad valamit az egészhez. És ezek azok a kis csavarok – mint a hűsítő menta és gyömbér a salátában, a roston sült csirke mellé tálalt körömvirágos paradicsomlekvár, a csírák használata vagy éppen a zöldfűszeres majonéz –, amelyek miatt minden itt fogyasztott ételre garantáltan emlékezni fogunk. 

A Teraszt a Wesselényi Strand melletti büfésoron találjátok (8220, Balatonalmádi).

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Európa legjobb csokifagyiját a Balatonnál kóstolhatjuk meg

Európa legjobb csokifagyiját a Balatonnál kóstolhatjuk meg

Egy gyenesdiási cukrász lett a második a fagylalt világkupa európai döntőjében
3 balatoni csoda

3 balatoni csoda

Lángos, kukorica, rántott karaj és fogas. A nyár nem is volt igazi, ha a Balatonon nyaralva nem ettünk belőlük mindennap. De vajon hol készítik a legjobb lángost? Ki ismeri a tökéletes rántott karaj titkát? Ennek jártunk utána. Vigyázat, totálisan szubjektív balatoni büfékörkép következik!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!