Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi történik a testünkkel, ha alkoholt fogyasztunk a nagy melegben?

2019. June 15.

Itt a nyár, és ilyenkor az egyik legjobb dolog meginni egy hideg sört, fröccsöt, netán Aperol Spritzet a kedvenc kerthelyiségünkben vagy a teraszunkon. Ám mielőtt túlzásokba esnénk, és egyik italt kevernénk a másik után, jó tudni, hogy a kánikulai időjárásban milyen súlyos következményekkel számolhatunk egy-egy felelőtlen iszogatás után.

 

Az alkoholtól még melegebbnek érezzük az időt

Az alkohol tágítja az ereket, így a test meleget sugároz ki magából. A bőrünk közelében több vér gyűlik össze (ezért is pirulunk el), ezzel pedig az a fő probléma, hogy a szervezetünk kevésbé tudja hűteni magát, és könnyen túlmelegedünk. Télen a sok alkohol hatására egyre kevésbé érezzük a hideget, nyáron pedig ugyanebből az okból akár hőgutát is kaphatunk.

 

Az alkohol dehidratál

Az alkohol nem csak felmelegít, hanem a nedvességet is elrabolja tőlünk. A vesék alkohol hatására több vizet szűrnek ki a szervezetből, mint amennyit feltétlenül szükséges lenne, ezért az izzadáson túl a gyakoribb mosdólátogatásokkal szintén egyre csak veszítjük a folyadékot. Ez különösen veszélyes a nyári melegben. A kiszáradás két vezető tünete fejfájás és az izomgörcs, ha pedig nem intézkedünk gyorsan, az iszogatás vége ismét csak hőguta lehet.

 

Hogyan fogyasszunk biztonságosan alkoholt a melegben?

A helyzet azért nem annyira félelmetes, a fentiek valós, de szélsőséges esetek. 1-2 sört vagy fröccsöt nyugodtan megihatunk, igazából csak arra kell figyelnünk, hogy mellette több vizet fogyasszunk, mint általában. Minden alkoholos ital mellé igyunk meg 2-3 pohár vizet, hogy elkerüljük a kiszáradást. Az alkohol miatt nem fogjuk szomjasnak érezni magunkat, ezért erre tudatosan ügyelnünk kell. Sokat segíthet, ha valami sósat rágcsálunk alkohol mellé, hiszen arra a vizet is rögtön megkívánjuk.

 

Forrás: huffpost.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hamburger, grill, nyár

Hamburger, grill, nyár

Sára tanácsai Hamburger nap alkalmából.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!