Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi történik a testünkkel, ha alkoholt fogyasztunk a nagy melegben?

2019. június 15.

Itt a nyár, és ilyenkor az egyik legjobb dolog meginni egy hideg sört, fröccsöt, netán Aperol Spritzet a kedvenc kerthelyiségünkben vagy a teraszunkon. Ám mielőtt túlzásokba esnénk, és egyik italt kevernénk a másik után, jó tudni, hogy a kánikulai időjárásban milyen súlyos következményekkel számolhatunk egy-egy felelőtlen iszogatás után.

 

Az alkoholtól még melegebbnek érezzük az időt

Az alkohol tágítja az ereket, így a test meleget sugároz ki magából. A bőrünk közelében több vér gyűlik össze (ezért is pirulunk el), ezzel pedig az a fő probléma, hogy a szervezetünk kevésbé tudja hűteni magát, és könnyen túlmelegedünk. Télen a sok alkohol hatására egyre kevésbé érezzük a hideget, nyáron pedig ugyanebből az okból akár hőgutát is kaphatunk.

 

Az alkohol dehidratál

Az alkohol nem csak felmelegít, hanem a nedvességet is elrabolja tőlünk. A vesék alkohol hatására több vizet szűrnek ki a szervezetből, mint amennyit feltétlenül szükséges lenne, ezért az izzadáson túl a gyakoribb mosdólátogatásokkal szintén egyre csak veszítjük a folyadékot. Ez különösen veszélyes a nyári melegben. A kiszáradás két vezető tünete fejfájás és az izomgörcs, ha pedig nem intézkedünk gyorsan, az iszogatás vége ismét csak hőguta lehet.

 

Hogyan fogyasszunk biztonságosan alkoholt a melegben?

A helyzet azért nem annyira félelmetes, a fentiek valós, de szélsőséges esetek. 1-2 sört vagy fröccsöt nyugodtan megihatunk, igazából csak arra kell figyelnünk, hogy mellette több vizet fogyasszunk, mint általában. Minden alkoholos ital mellé igyunk meg 2-3 pohár vizet, hogy elkerüljük a kiszáradást. Az alkohol miatt nem fogjuk szomjasnak érezni magunkat, ezért erre tudatosan ügyelnünk kell. Sokat segíthet, ha valami sósat rágcsálunk alkohol mellé, hiszen arra a vizet is rögtön megkívánjuk.

 

Forrás: huffpost.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hamburger, grill, nyár

Hamburger, grill, nyár

Sára tanácsai Hamburger nap alkalmából.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!