Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tényleg segítenek a forró italok lehűteni magunkat?

2022. May 21.

Lassan itt a nyár és ilyenkor mindig felröppen annak a praktikának a híre, mely szerint a nagy forróságban egy tál forró leves vagy egy bögre tea segít lehűteni magunkat. Mivel első hallásra furcsának tűnhet az állítás, utánajártunk a tudományos magyarázatnak. Mint kiderült, rejtőzik némi igazság benne, de sok mindenen múlik, mennyire lesz eredményes a hatás: számít, hol élünk, mennyire vagyunk izzadósak, illetve nem mindegy, hogy pontosan milyen az időjárás. 

 

Termodinamika, biológia, meleg italok és nyári forróság

Az Ottawai Egyetem által jegyzett tanulmány szerint a forró folyadék fogyasztása száraz és forró időjárás esetén valóban lehűti a szervezetet. A körülményeknek viszont pont ideálisnak kell lenniük ahhoz, hogy ez a valóságban is működjön. A forró folyadék elfogyasztásával ugyanis jobban izzadni kezdünk, ami csökkenti a testhőmérsékletünket. A forró levest, italt tehát testünk túlreagálja, így többet izzadunk, ennek hatására pedig végső soron úgy érezzük, mintha nem is lenne annyira meleg. Ha azonban az izzadtságunk nem tud megfelelően elpárologni – mondjuk az öltözetünk miatt –, netán túl magas a környező páratartalom, máris nem működik a dolog, csak még jobban melegünk lesz, illetve izzadtabbakká válunk. 

 

Tipp: Ezt idd, ha fogyni is szeretnél a nagy melegben

 

Melyek ezek az ideális körülmények?

A magas környező hőmérséklet mellé alacsony páratartalomnak kell párosulnia, tehát fülledt melegben nem működik a módszer. Olyan ruhákat kell viselnünk, ami megengedi az izzadtságunknak, hogy elpárologjon. Nyilvános helyen persze nem szürcsölhetünk forró levest kvázi meztelenül, de a vékony és könnyű ruházat előnyt jelent.

Tehát mindent összefoglalva, ha valami forró folyadékot fogyasztunk egy meleg nyári napon, a nyelvünkön és torkunkban található receptorok érzékelik, hogy valami forrót iszunk, és ezt jelzik a szervezetünknek. Ennek hatására elkezdünk erősen izzadni. Az izzadtság bőrünk felszínén elpárolog, ezáltal hűvösebbnek érezzük környezetünket. 

 

Mi a helyzet az alkohollal? 

Mi történik a testünkkel, ha alkoholt fogyasztunk a nagy melegben?

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Jégkocka tippek forró napokra

Jégkocka tippek forró napokra

Tudtad, hogy meleg vízből készítve gyorsabban lesz jégkockád?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!