Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így készíts világbajnok milkshake-et!

2020. July 12.

Összedobni egy milkshake-et egyáltalán nem bonyolult feladat. Ám ahhoz, hogy megalkossuk a nagybetűs italt, már szükség van némi odafigyelésre. Minden az arányokon múlik! Teljesen mindegy, hogy melyik íz a kedvencünk, a fagyi és a tej megfelelő aránya a kulcs. És persze nem árt, ha ismerünk pár olyan egyszerű, de nagyszerű trükköt, amelyek tökéletessé varázsolhatják a shake-ünket. Ha pedig elsajátítottuk az alapokat, olyan további ízesítőket adhatunk hozzá, amilyenekhez épp kedvünk van. Csak a fantáziánk szabhat határt! 

 

Használjunk megfelelő mennyiségű tejet! 

Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövethetünk a házi milkshake-nél az az, ha túl sok tejet használunk. Tényleg csak pár löttyintés szükséges, amennyiben eltúlozzuk, oda a krémesség, és az italunk menthetetlenül híggá válik. A túl kevés tej kisebb probléma. Igaz, hogy így nehezebb lesz elkortyolni a shake-ünket, ám ahogy olvad a fagyi, úgy válik egyre folyékonyabbá az ital. És ne feledjük, sokan kifejezetten ezeket a sűrű, már-már kanalazós finomságokat kedvelik a leginkább. 

 

Nem kell jég! 

Soha ne adjunk jégkockákat vagy tört jeget a milkshake-hez! Adott a tej és a krémes fagyi, minek rontanánk el fagyott vízzel? A tejes-krémes állag és a jég nem barátok, ezért a jégkockákat tartogassuk inkább a tisztán zöldségekből és/vagy gyümölcsökből álló, vízzel hígított smoothie-khoz. 

 

A legjobb fagyi 

A vaníliával nem lehet mellélőni! Klasszikus alapanyag, és ha erre esik a választásunk, szinte biztos, hogy nem fogjuk túlédesíteni a milkshake-ünket. Még akkor is ez a legjobb döntés, ha egyébként csokis vagy epres italt készítünk. A vanília olyan, mint az „üres vászon”, megadja a szükséges krémességet, ám mivel nem tolakodó, hagyja kibontakozni a shake további ízeit. Tehát a fagyi legyen vanília, a további ízeket pedig szirup, gyümölcs vagy akár ropogós keksz formájában tegyük a pohárba. 

 

Ne legyen túl hideg a fagyi! 

Elsőre furcsának tűnhet, de a túl hideg fagyi nem alkalmas a milkshake-hez. Hogy miért? A válasz roppant egyszerű: amennyiben nagyon szilárd, fagyos a fagylalt, túl sok tejet kell hozzáadnunk a shake-hez, hogy elérjük a kívánt állagot. Viszont ahogy olvad a fagyi, úgy lesz egyre hígabb és hígabb az ital, ezt pedig nem szeretnénk. Vegyük ki a fagylaltot a hűtőből, várjunk pár percet, majd csak ezt követően használjuk fel. 

 

Alaprecept következik: csokis milkshake 

A sok-sok elmélet után vágjunk is bele, és készítsünk el egy mennyei csokis milkshake-et! 

Szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit állni a fagyinkat. Amikor már lágyabb, de még nem olvad, felhasználhatjuk. Közben a poharat tegyük a fagyasztóba, hogy jól lehűljön. 

Egy adaghoz rakjunk 3 nagy evőkanálnyi fagyit a turmixgépbe, öntsünk hozzá kb. 60 ml tejet. Mehet hozzá kb. 60 ml csokoládészirup és egy teáskanál vanília aroma. Turmixoljuk simára, majd öntsük a lehűtött pohárba. A tetejére kanalazhatunk tejszínhabot, díszíthetjük csokiszórással vagy egy szem kandírozott cseresznyével. 

 

Ízvariációk – melyik lesz a kedvenc? 

Az alapreceptet úgy variáljuk, ahogy csak szeretnénk. Miután simára turmixoltuk az italt, hozzákeverhetünk apróra tördelt kekszet, válasszunk amerikai típusú (csokis) cookie-t vagy akár Oreo kekszet. A gyümölcsös verziók finomak és frissítőek, egy fontos: fagyasztott gyümölcsöket használjunk, és fagyott állapotban szórjuk a turmixgépbe. A vaníliás ízt fokozhatjuk aromával vagy kivonattal, de ha szimpatikusabb, egy felhasított vaníliarúd magjait is hozzákeverhetjük az italhoz. Végül pedig említsük meg a „felnőtt” milkshake-et is! Az alkoholos italhoz 1 feles pohárnyi rumra lesz szükségünk, jól lehűtve. Szerintünk a kerti bulik egyik sztárja lesz! 

 

Forrás: The Spruce Eats 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Működnek a diétás shake-ek?

Működnek a diétás shake-ek?

A fogyást segítő turmixokat étkezések helyett szokás fogyasztani súlycsökkentő program részeként.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!