Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Működnek a diétás shake-ek?

A fogyást segítő turmixokat étkezések helyett szokás fogyasztani súlycsökkentő program részeként.
2018. July 11.

Milyen érvek szólnak a fogyasztása mellett?

Diéta során szokás ilyen italokat fogyasztani, hiszen ezek kalóriatartalma csökkentett, egy-egy étkezést is képesek helyettesíteni. Ezekkel könnyebb eldönteni, hogy mit együnk (hiszen csak shake-ek közül kell választani), és az elkészítésük sem igényel nagy konyhai tudást, sem sok időt.

Rövidtávon működőképesek: azok az emberek, akik a diétájuk során egy vagy két étkezést ilyen italokkal helyettesítenek, 50%-kal több súlyt vesztenek, mint azok, akik nem isznak ilyeneket. Ez azért van, mert ezek a turmixok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint egy átlagos főétkezés.

Egy 2018-as kutatás kimutatta, hogy ezek az italok nagyobb mértékű fogyást eredményeznek, mint egy ugyanennyi kalóriából álló étrend. Azok az elhízott alanyok, akik a shake-eket itták több mint kétszer annyit fogytak, mint akik ugyanannyi kalóriát vittek be ételekből. A kutatásból kiderült továbbá, hogy az italokkal diétázóknak csökkent az evés utáni vágyuk.

Hosszú távon is fenntartható a fogyás?

Annak ellenére, hogy gyors fogyást eredményeznek, a súlyvesztés nem lesz tartós. Amint letesszük a turmixokat, visszatérünk a régi étkezési szokásainkhoz, amely korábban is a súlygyarapodásunkat eredményezte. Akkor lenne csak fenntartható a végeredmény, ha örökre ilyen shake-eket innánk, viszont a program végeztével a legtöbben leállnak velük.

Fő oka, hogy nem lehet hosszú távon shake-eken élni, hogy elveszik az étkezés örömét. Sokszor megfeledkezünk arról, hogy a táplálkozás – amellett, hogy szükséglet-kielégítés – örömforrás is. Gondoljunk csak bele, milyen lenne, ha nem élveznénk az ízeket, az étkezést, valószínűleg leszoknánk róla. Egy idő után az embereknek hiányzik az étkezés nyújtotta élvezet, amelyet a diétás turmixokból nem kapnak meg.

Több kutatás is kimutatta már egyébként, hogy amint abbahagyunk egy fogyókúrát, a leadott kilók újra felkúsznak. Egy kutatás során 30 másik tanulmányt vizsgáltak meg a témában, és arra jutottak, a diétázás valójában a hízás előfutára. Ez elég lelombozó, de a shake-ek esetében megoldás lehet, ha a program végeztével napi 1 főétkezést továbbra is ilyen itallal helyettesítünk.

További hátrányai is vannak a diétás turmixoknak

A kalóriák súlyos korlátozása nem kívánt mellékhatásokat okozhat. Néhány tápanyag nem kerül be a szervezetbe (vagy nem elég mennyiségben), az anyagcsere is lassulhat, nem érzékeljük az éhség jelzéseit. A folyadékalapú étrend pedig a szervezetet kevesebb rosthoz juttatja, amely a bélrendszer egészségét fenyegeti, továbbá kevésbé lesz kielégítő a táplálkozásunk.

A turmixok a fogyasztókat mentálisan is diétázókká teszi, hiszen minden ételt elítélnek – csak a shake a jó. Így amint esznek valamit, megjelenik a bűntudat is. Ez gyakran egy olyan ciklusba csap át, ahol a megvonást a féktelen zabálás követi, amelyet megint a korlátozás.

Végül pedig a hétköznapokat is megnehezít: nem játunk el eszegetni a barátainkkal, mert egyáltalán nem tudnánk mit rendelni. Próbáljunk inkább olyan étrendet, amely hosszú távon is fenntartható, tápláló, vitaminokban gazdag, változatos, és élvezzük is, ha eszünk.

via: Eating Well

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nem kell mindig a protein por

Nem kell mindig a protein por

Attól függ a proteinfogyasztás mértéke, hogy mi a célunk a testmozgással.
Az izotóniás italok előnyei

Az izotóniás italok előnyei

A sportitalok főként az aktív testmozgás során kiizzadt ásványi anyagokat pótolják, ezzel megelőzve többek között az izomhúzódásokat.
Természetes energianövelők

Természetes energianövelők

Mi a közös az étcsokoládéban, a vízben és a céklában? Az, hogy ezek mind növelik a szervezetünk energiaszintjét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!